recept: Házi szalámi, Kifőzde
Házi szalámi
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

10 kg sertéshús (comb, lapocka, dagadó),
4 kg nyers szalonna,
6 dkg őrölt fekete bors,
10 dkg só,
20 dkg fokhagyma,
15 dkg pirospaprika (fele csípős is lehet),
8 dkg őrölt kömény,
vastag műbél,
hurkatöltő feltét darálóra,
közepesen vékony zsinegA kolbászkészítéshez hasonlóan kell eljárni. A húst és a szalonnát alaposan megmossuk és leitatjuk, majd 2-3 cm vastag hosszú csíkokra daraboljuk.
A húst a szalonnával nagylyukú darálón kell ledarálni, majd egy tisztára sikált asztalon, nylonfólián szétteríteni (kb. 10-15 cm magasságban). A fűszereket próbáljuk meg egyenletesen rászórni (a fokhagymát sóban kell összevagdalni, majd megtörni).
Ezután kézzel többször alaposan forgassuk át, alaposan belemarkolva az ´anyagba´, hogy jól elkeveredjen a fűszer. Ha egyszer átgyúrtuk, a fóliát megemelve, egymásra borítjuk a rétegeket, majd újra elterítve, elölről kezdjuk az átgyúrást. Ezt négyszer-ötször megismételve elmondhatjuk, hogy nemcsak izomlázat szereztünk, de a hús is jól elkeveredett. Ekkor beleszedjük valami óriási edénybe és 1-2 órán át pihentetjük.

Lényeges, mondhatni létfontosságú a fűszerek jó minősége. Csak friss, csomómentes fűszert használjunk, a fokhagyma hibáit pedig vágjuk ki.
Amíg a massza pihen, előkészítjük a műbelet, a húsdarálóra a tárcsa helyett felszereljük a hurkatöltőt.
A töltéshez két ember kell (nekem úgy tűnt, inkább három :-); egyik kezeli a darálót, a másik vezeti a belet. Egy kb. 50 cm hosszú belet felhúzunk a hurkatöltőre, a végét összesodorjuk és visszahajtva elkötjük. A spárgát bőven hagyjuk rajta, kössünk hurkot, hogy a füstöléshez fel lehessen akasztani.
Ezután átnyomjuk a darálón a húsmasszát és közben nagyon vigyázunk, hogy úgy engedjük utána a belet, hogy az feszesen, lehetőleg légbuborékok nélkül töltődjék. Itt a kiszakadástól nem kell annyira tartanunk, inkább a kívűlről nem látható légbuborékoktól, különösen a végeknél kell ügyeskedni.
Ha megtelt a bél, elkötjük a másik végét is, és egyenesen hagyva, óvatosan alányúlva selyempapírral, celofánnal vagy konyharuhával bélelt edénybe fektetjük egymás mellé. Az egyes rétegek közé szintén tenni kell valamit, legjobb a konyharuha. Ha látunk rajta buborékot, hegyes tűvel óvatosan kiszúrjuk és lesimítjuk.

A füstölést nem tudjuk a lakásban megoldani, mindenképpen ismerőst kell szerezni hozzá. Állítólag vannak, akik vállalnak bérfüstölést, én sajnos nem ismerek ilyen embert.
Füstölés után száraz, szellős, hűvös helyen felakasztva három-négy hónapig kell szikkasztani, hogy megfelelő állaga legyen. Vigyázzunk, szép piros zsírt fog csepegni. Nem árt hetenként megfordítani és a másik végén felakasztani, hogy a zsír egyenletesebben járja át.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: házi hurka
 házi kolbász
 abált szalonna
 disznósajt
 disznótoros

Forrás: Németh Mison gádorosi receptje, fantasztikus.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.02. Utoljára frissítve: 2008.09.02.
Utolsó megtekintés: több, mint 54 perce (2018-03-23 16:58:52 - 9.18)
Hozzászólások:

kenyeres@wp.eu (2014-05-19 11:18:00):
starter-kulturat is hozza kell keverni ! az iz es a biztonsag miatt !

denes ibolya (2017-01-23 00:00:00):
hogy tőrténik a kifőzés mert a recepben nem irja

Megjegyzés a recepthez