recept: Húsvéti sonka, Kifőzde
Húsvéti sonka
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

1 füstölt sonka,
4-5 gerezd fokhagyma,
1 kis fej vöröshagyma





Az égvilágon mindenki meg tud főzni egy húsvéti sonkát.
De ha a főzőlébe teszünk egy négybe vágott, szétszedett vöröshagymát és 4-5 gerezd összetört fokhagymát, rá kell ébrednünk, hogy alkotásunk mindennek mondható, csak maradandónak nem. Ugyanis rekordsebességgel magukba tömködik családtagjaink, vendégeink.

Jó eredményre számíthatunk többféle sonkával is, pl. kötözött sonka, füstölt karaj, füstölt tarja, vagy füstölt comb esetében, de legfinomabb a hagyományos kötözött sonka. (Ez nem igaz, mert az igazi sódar a legjobb, de ilyet városban nem könnyű beszerezni és különben is, gargantuai mérete miatt nincs miben megfőzni, és különben is: ki eszi meg, mikor fogy el?)

Szóval, feltesszük a sonkát főni annyi vízben, hogy biztosan ellepje. (Én csak megmosom, nem áztatom főzés előtt, nem akarok lemondani arról a zseniális füstölt ízről, ami miatt megvettem.) Lefedve főzzük kb. 2,5-3 óra hosszat. Akkor jó, ha mélyen megszúrjuk, és a tű vagy kés simán kijön a húsból.
Ekkor kezdődik a türelemjáték, mert hagyni kell, hogy a sonka a főzőlében hűljön ki. Aki melegen szereti, az is hűtse ki a lében, legfeljebb étkezés előtt pár percig forralja.

Újpesten füstölt csülökből is készül egy igen finom specialitás; amikor puhára főtt, a csontot kiveszik a forró csülökből, és a helyére főtt tojásokat pakolnak be, majd az ily módon megtöltött csülköt szorosan összekötözik és visszateszik a főzőlébe, úgy hagyják kihűlni.
Gyönyörű látvány - de finom is - a hideg csülök szépen szeletelve.

A sonkát melegen mustárral, tormával, tormás reszelt céklával fogyaszthatjuk, hidegen főtt tojással, újhagymával, retekkel tündökletes.

A levét nem szabad kiönteni, többféleképpen is felhasználhatjuk:
- tojást főzhetünk benne (van aki azt ajánlja, hogy a sonkával együtt főzzük, ezt az én kényes gyomrom nem veszi be, ezért mindig félreteszek tojásfőzéshez a sonkaléből);
- a bableves, babfőzelék, lencse a húsvéti étrend része, tegyünk bele sonkalevet;
- sonkástésztához a tészta főzővizét dúsíthatjuk vele;
- ha túl sok a sonkalé és nem tudjuk mind felhasználni, fagyasztva eltehetjük akár fél évre is.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: reszelt cékla tormával

Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.02. Utoljára frissítve: 2009.04.13.
Utolsó megtekintés: több, mint 19 órája (2024-05-17 15:01:10 - 4.25)
Hozzászólások:

Sancho (2010-12-22 12:35:00):
Hívhatnánk akár újévi sonkának is! Most vettem le a füstről...

Kifőzdés (2010-12-22 13:54:00):
Akkor még pihennie kell pár hétig, nem? (Nem mintha meg akarnálak fosztani a sonka élvezetétől... :-)

Sancho (2010-12-22 17:11:00):
2 hetet ült a füstölőben, az legyen neki elég, holnap teszem főni, a csülköt pedig körbeépítem töltöttkáposztával!

Kifőzdés (2010-12-22 23:03:00):
Elmesélnéd, hogyan pácolod? Hátha mások is kedvet kapnak...

Sancho (2010-12-23 10:04:00):
A pácolás, még füstölés előtt történik: 50 litres fadézsába kerül minden füstölnivaló. Szalonna, sonka, csülök, oldalas. Vastagon lesózom, ugysem szív magába többet. Jön közé fokhagyma megtisztítva, meg hagyma. Ezekből jó sok kell. 2 napot állnak, utána a sót letörlöm, s akasztom be a füstölőbe. Első füst intezíven, 1 napig. Éjjel pihennek, utána enyhe füst 2 napig, éjjeli pihentetéssel. A füstölést beszüntetem 2 napra, utána repeta. Ezután már tuti az eredmény, egész télen van ami után nyúlkálni. Ha a füstölő téglából van, akkor maradhat benne az anyag, sőt nyáron sem lesz baja (ha marad valami belőle).

Kifőzdés (2010-12-23 22:36:00):
Apósom - úgy emlékszem - 4 hétig pácolt sóval, babérral, borssal és salétrommal(!). Elég két nap, hogy átjárja a pác azt a vastag sódart?

Sancho (2010-12-25 19:11:00):
Lehet hagyni többet is, ez a minimális. 2 nap. Salétromot nem teszek bele, mert nem lehet kapni. A szalonna, meg akár egész télen ülhet benne, s akkor mindig csak használat előtt kerül füstre.

Megjegyzés a recepthez