Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
1 füstölt sonka, 4-5 gerezd fokhagyma, 1 kis fej vöröshagyma |
Az égvilágon mindenki meg tud főzni egy húsvéti sonkát. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
|
Hívhatnánk akár újévi sonkának is! Most vettem le a füstről...
Akkor még pihennie kell pár hétig, nem? (Nem mintha meg akarnálak fosztani a sonka élvezetétől... :-)
2 hetet ült a füstölőben, az legyen neki elég, holnap teszem főni, a csülköt pedig körbeépítem töltöttkáposztával!
Elmesélnéd, hogyan pácolod? Hátha mások is kedvet kapnak...
A pácolás, még füstölés előtt történik: 50 litres fadézsába kerül minden füstölnivaló. Szalonna, sonka, csülök, oldalas. Vastagon lesózom, ugysem szív magába többet. Jön közé fokhagyma megtisztítva, meg hagyma. Ezekből jó sok kell. 2 napot állnak, utána a sót letörlöm, s akasztom be a füstölőbe. Első füst intezíven, 1 napig. Éjjel pihennek, utána enyhe füst 2 napig, éjjeli pihentetéssel. A füstölést beszüntetem 2 napra, utána repeta. Ezután már tuti az eredmény, egész télen van ami után nyúlkálni. Ha a füstölő téglából van, akkor maradhat benne az anyag, sőt nyáron sem lesz baja (ha marad valami belőle).
Apósom - úgy emlékszem - 4 hétig pácolt sóval, babérral, borssal és salétrommal(!). Elég két nap, hogy átjárja a pác azt a vastag sódart?
Lehet hagyni többet is, ez a minimális. 2 nap. Salétromot nem teszek bele, mert nem lehet kapni. A szalonna, meg akár egész télen ülhet benne, s akkor mindig csak használat előtt kerül füstre.