recept: Házi kolbász, Kifőzde
Házi kolbász
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

10 kg sertéshús (comb, lapocka, dagadó),
3 kg nyers szalonna,
3 dkg őrölt fekete bors,
10 dkg só,
35 dkg fokhagyma,
15 dkg pirospaprika (fele csípős is lehet),
3 dkg őrölt kömény,
kb. 40 dkg. sertés vékonybél,
4-5 fej karikára vágott hagyma,
hurkatöltő feltét darálóra,
közepesen vékony zsinegA húst és a szalonnát alaposan megmossuk és leitatjuk, majd 2-3 cm vastag hosszú csíkokra daraboljuk. A húst a szalonnával kislyukú darálón kell ledarálni, majd egy tisztára sikált asztalon, fólián szétteríteni (kb. 10-15 cm magasságban).
A fűszereket próbáljuk meg egyenletesen rászórni (a fokhagymát sóban kell összevagdalni, majd megtörni).
Ezután kézzel többször alaposan forgassuk át, alaposan belemarkolva az ´anyagba 9 , hogy jól elkeveredjen a fűszer. Ha egyszer átgyúrtuk, a fóliát megemelve, egymásra borítjuk a rétegeket, majd újra elterítve, elölről kezdjuk az átgyúrást.
Ezt négyszer-ötször megismételve elmondhatjuk, hogy nemcsak izomlázat szereztünk, de a kolbászhús is jól elkeveredett.
Ekkor beleszedjük valami óriási edénybe és 1-2 órán át pihentetjük.

Lényeges, mondhatni létfontosságú a fűszerek jó minősége. Csak friss, csomómentes fűszert használjunk, a fokhagyma hibáit pedig vágjuk ki.
Amíg a massza pihen, a sertés vékonybelet, amit előző este 8-10 alkalommal tisztességesen átmostunk és sós, hagymás vízben áztattuk (lefedve, mert borzasztó büdös), most még nagyon sokszor átmossuk (lehet citromos-ecetes vizet is használni). A húsdarálóra a tárcsa helyett felszereljük a hurkatöltőt.

A töltéshez két ember kell (nekem úgy tűnt, inkább három :-); egyik kezeli a darálót, a másik vezeti a belet. Egy 60-80 cm hosszú belet felhúzunk a hurkatöltőre, a végét óvatosan elkötjük. Ezután átnyomjuk a darálón a kolbászmasszát és közben nagyon vigyázunk, hogy úgy engedjük utána a belet, hogy az feszesen, lehetőleg légbuborékok nélkül töltődjék, ugyanakkor nem is szakadhat ki. Ha megtelt a bél, elkötjük a másik végét is, és egyenesen hagyva, óvatosan alányúlva, hogy ki ne szakadjon, lefektetjük az asztalra.
Ott a közepénél kettőt-hármat csavarva, kettéhajtjuk, ha látunk rajta buborékot, hegyes tűvel óvatosan kiszúrjuk és lesimítjuk. Ezután selyempapírral, celofánnal vagy konyharuhával bélelt edénybe fektetjük a kolbászokat egymás mellé. Az egyes rétegek közé szintén tenni kell valamit, legjobb a konyharuha.
Csak azt a kolbászt vigyük füstölni, amelyik hibátlan, a többit nyersen meg lehet sütni vagy mélyhűtőben elfagyasztani. A füstölést nem tudjuk a lakásban megoldani, mindenképpen ismerőst kell szerezni hozzá. Állítólag vannak, akik vállalnak ´bérfüstölést´, én sajnos nem ismerek ilyen embert.
Füstölés után száraz, szellős, hűvös helyen felakasztva két-három hónapig kell szikkasztani a kolbászt, hogy megfelelő állaga legyen.Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: házi szalámi
 házi hurka
 abált szalonna
 disznótoros
 disznósajt

Forrás: Németh Mison gádorosi receptje, nagyon finom.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.07.21. Utoljára frissítve: 2008.09.01.
Utolsó megtekintés: több, mint 10 perce (2018-03-23 17:41:11 - 5.29)
Hozzászólások:

Sancho (2011-03-07 10:37:00):
A harmadik személyre azért van szükség, hogy egyen aki a pálinkát kínálja.

Zizi (2013-10-26 22:15:00):
:) A pálinka valóban fontos (!!), a kóstolásnál (is) :) ez kimaradt a hozzávalók közül! Fejenként 1-2 stampedli becsusszan :) Ehhez az anyagmennyiséghez viszont a só mennyisége eléggé kevés, így nem csak az íze, de az eltarthatósága is megkérdőjelezhető!! A jó kolbász alfája-omegája nem csak a füstölés, hanem az elegendő sómennyiség is!!

Megjegyzés a recepthez