recept: Eperdzsem, Kifőzde
Eperdzsem
(szamócalekvár)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

3 kg lehetőleg apró eper,
2 kg kristálycukor,
1 teáskanál citromsav



Az eperszemekről leszedjük a szárat. Langyos vízben addig áztatjuk, amíg a homok és minden egyéb szennyeződés le nem ázik róla. Többször váltjuk a vizet, majd szűrőkanállal kiemelve nagyméretű lábosba öntjük.
Soronként megszórjuk kristálycukorral és befedjük. Legalább 1 órán keresztül hagyjuk állni, addigra levet ereszt.
Rászórjuk a citromsavat, és közepesen erős tűzön állandóan kevergetve addig főzzük, amíg a gyümölcs össze nem esik, illetve az egész be nem sűrűsödik. Ügyeljünk arra, hogy ne égjen le, tegyünk vaslapot a lángra, csökkentsük a láng erejét stb.
A főzési idő körülbelül 40-50 perc. Amikor mézszerűen, sűrűn folyik le a kanálról, akkor főtt meg kellőképpen.
Kisebb-nagyobb üvegekbe töltjük, még forrón lekötjük, és száraz dunsztban hagyjuk legalább 24 órán keresztül.

100 g lekvár energiatartalma 181 kCal (0,4g fehérje, 0,4g zsír, 44g szénhidrát).



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: dunsztolás
 baracklekvár
 szilvalekvár

Forrás: Mártika így csinálja. A mi nagy örömünkre.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.09.01. Utoljára frissítve: 2012.06.11.
Utolsó megtekintés: több, mint 43 perce (2017-12-17 10:24:39 - 4.11)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez