8 kg érett szilva,
3 kg kristálycukor,
szalicil
|
A szilvát alaposan megmossuk, félbevágjuk, kimagozzuk, és mégegyszer félbevágjuk. A kimagozott, feldarabolt szilvát erős és hibátlan zománcú fazékba tesszük, és ráöntjük a cukrot. Lefedjük, és otthagyjuk másnapig. Másnap összekeverjük, botmixerrel kicsit megtörjük, és alágyújtunk. Nem kell bedőlni olyan rosszindulatú híreszteléseknek, hogy 4 óra főzés idejéig nem szabad megkeverni! Meg is nézhetnénk a fazekat ezután! Pár percenként alaposan, lelkiismeretesen keverjük, csendesen forraljuk, és ha jó érett volt a szilva, 4 óra fővés elég is neki. Érezni fogjuk, hogy ´húz´ a lé, ha lecsurgatjuk a kanálról. Továbbra is forraljuk, miközben a kínos precizitással kimosott üvegekbe szedjük. A teteséje pöttyintsünk egy késhegynyi befőzési szalicilt, majd vízbe mártott celofánt feszítsünk ki az üveg száján, és befőttesgumival rögzítsük. Erre még egy vizes celofán jön, még egy gumival. Ezután beburkoljuk újságpapírba, és meleg helyen dunsztoljuk legalább egy napig, mielőtt a spejzpolcra tennénk.
Mivel a szalicilt hisztérikus ultrazöldek nyomására betiltották, menjünk el a gyógyszertárba és vegyünk szalicilsavat. Ha nem kapható, vegyünk aszpirint és törjük porrá mozsárban (egy tabletta aszpirinban kétszer-háromszor annyi szalicilsav-származék van, mint amennyit befőzéskor egy üvegbe teszünk).
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
FL - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése időigényes.
|