recept: Rizseshús, Kifőzde
Rizseshús
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

50 dkg sertéscomb,
2 bögre (0,5 kg) rizs,
1 paradicsom, 1 paprika,
2 fej vöröshagyma,
só, pirospaprika, súrített paradicsom,
zsír, vörösbor, konyak




Először pörköltet csinálunk:
Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztod, majd ráteszed a kb. 1,5 cm-es kockára vágott húst és addig pirítod, míg levet nem enged.
Ekkor a tűzről lehúzva, 2-3 teáskanál pirospaprikát alaposan elkeversz benne és felöntöd vörösborral, hogy a húst éppen csak ellepje. Beleteszed a paradicsomot, paprikát, némi kevés sót, és kislángon, fedő alatt félig készre párolod.
Ekkor beleteszel 3 cl konyakot és fél óra hosszát még párolod.
Ezalatt a rizst alaposan megmosod, lecsurgatod, és 2 dkg zsíron szárazra pirítod. Ha ez megvan, ráöntesz egy bögre forró vizet, és elkeversz benne egy kis konzerv paradicsompürét, majd ráöntöd a pörköltöt is.
Fedő alatt párolod, míg a rizs fel nem szívja a szaftot. Ekkor megkóstolod, elég puha-e a rizs. Ha nem, teszel hozzá még forró vizet. Ezt óvatosan kell csinálni, kevés vízzel, több lépésben, nehogy eláztassuk a rizst. Az ideális rizseshúsban puha, de pergő szemű a rizs, nem ragad össze.
Ha a paradicsompüré kevésnek bizonyul, ketchuppel pótolható.
Ínyencek a rizsbe egy bögrényi zöldborsót és/vagy két bögrényi szeletelt gombát is belefőzhetnek, nagyon finom és dekoratív.
Leginkább céklasalátával szeretem, de Jutkasaláta, kovászos uborka, vagy káposztasaláta egyformán finom hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: céklasaláta
 Jutkasaláta
 kovászos uborka
 káposztasaláta
 pörkölt

Forrás: Zömében anyámtól tanultam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.22. Utoljára frissítve: 2009.02.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-04-18 03:52:45 - 5.64)
Hozzászólások:

Noémi (2013-06-08 09:51:00):
Kedves Kifőzdés, nagy bűn ha borjúból vagy marhából szeretjük a rizseshúst?

Kifőzdés (2013-06-09 22:36:00):
Kedves Noémi, fején találtad a szöget! Bevallom, borjúval még nem próbáltam, de marhából nagy kedvencem a rizseshús! Sokkal ízesebb, "húsosabb" íze van marhával. Az eredeti bácskai rizseshús recept röfire íródott, és bennem is volt egy kis félsz, hogy ezt a kis "túlkapásomat" publikáljam. De most, mivel már ketten vagyunk, nem tagadhatom tovább. :-))

Megjegyzés a recepthez