Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
50 dkg sertéscomb, 2 bögre (0,5 kg) rizs, 1 paradicsom, 1 paprika, 2 fej vöröshagyma, só, pirospaprika, súrített paradicsom, zsír, vörösbor, konyak |
Először pörköltet csinálunk: Az apró kockára vágott hagymát 3 dkg zsíron megfonnyasztod, majd ráteszed a kb. 1,5 cm-es kockára vágott húst és addig pirítod, míg levet nem enged. Ekkor a tűzről lehúzva, 2-3 teáskanál pirospaprikát alaposan elkeversz benne és felöntöd vörösborral, hogy a húst éppen csak ellepje. Beleteszed a paradicsomot, paprikát, némi kevés sót, és kislángon, fedő alatt félig készre párolod. Ekkor beleteszel 3 cl konyakot és fél óra hosszát még párolod. Ezalatt a rizst alaposan megmosod, lecsurgatod, és 2 dkg zsíron szárazra pirítod. Ha ez megvan, ráöntesz egy bögre forró vizet, és elkeversz benne egy kis konzerv paradicsompürét, majd ráöntöd a pörköltöt is. Fedő alatt párolod, míg a rizs fel nem szívja a szaftot. Ekkor megkóstolod, elég puha-e a rizs. Ha nem, teszel hozzá még forró vizet. Ezt óvatosan kell csinálni, kevés vízzel, több lépésben, nehogy eláztassuk a rizst. Az ideális rizseshúsban puha, de pergő szemű a rizs, nem ragad össze. Ha a paradicsompüré kevésnek bizonyul, ketchuppel pótolható. Ínyencek a rizsbe egy bögrényi zöldborsót és/vagy két bögrényi szeletelt gombát is belefőzhetnek, nagyon finom és dekoratív. Leginkább céklasalátával szeretem, de Jutkasaláta, kovászos uborka, vagy káposztasaláta egyformán finom hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|
Kedves Kifőzdés, nagy bűn ha borjúból vagy marhából szeretjük a rizseshúst?
Kedves Noémi, fején találtad a szöget! Bevallom, borjúval még nem próbáltam, de marhából nagy kedvencem a rizseshús! Sokkal ízesebb, "húsosabb" íze van marhával. Az eredeti bácskai rizseshús recept röfire íródott, és bennem is volt egy kis félsz, hogy ezt a kis "túlkapásomat" publikáljam. De most, mivel már ketten vagyunk, nem tagadhatom tovább. :-))