recept: Zserbó, Kifőzde
Zserbó
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

Sütemény:
50 dkg rétesliszt,
25 dkg vaj,
4 tojás,
1,5 dl tej,
2 dkg élesztő,
25 dkg darált dió,
2 evőkanál porcukor,
1 üveg (7 dl) sűrű baracklekvár

Csokoládébevonat:
10 dkg étcsoki (nem tortabevonó!),
1 dkg vaj



A lisztet a vajjal összegyúrjuk, késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával. Hozzáadjuk még a 4 tojás sárgáját, egy evőkanál porcukrot, fél csésze tejet (amit egy evőkanál cukorral megmelegítve, az élesztőt belemorzsolva, lefedve 10-15 perc alatt kovásszá alakítottunk) és összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk.
A lekvár, ha celofánnal zártuk le és nem csavaros tetővel, minél öregebb, annál sűrűbb, szikkadtabb, és ez a jó, mert sütés közben a melegtől szétfolyna. Annyi diót keverjünk hozzá, hogy jól kenhető, de nagyon sűrű massza legyen belőle.
A három tésztacipót egymás után tepsi méretűre nyújtjuk és 35x21 cm-es tepsibe tesszük úgy, hogy az első és második rétegre elosztjuk fele-fele arányban a diós lekvárt.
A tepsiben, konyharuhával letakarva, meleg helyen egy órát állni hagyjuk, megszurkáljuk kötőtűvel, majd lassú tűznél közepesen pirosasbarnára sütjük.
A csokoládébevonatot úgy készítjük, hogy vízfürdőn felolvasztjuk a vajat, belekeverjük az eltördelt csokoládét és simára keverjük.
Nem szabad piszmogni vele, mert egy idő után minél tovább keverjük, annál keményebb lesz és így nehéz lesz szétteríteni a tésztán.
Akkor kezdjük el készíteni, amikor a süteményt kivettük a sütőből, és ha kész, azonnal vékonyan rákenjük a meleg tésztára. A csoki vastagsága semmiképpen ne haladja meg a másfél millimétert, mert nehéz lesz lézerkard nélkül szeletelni a sütit. Ragaszkodjunk a minőségi étcsokihoz, a tortabevonó nem finom.
Ha kihűlt, éles, vékony pengéjű késsel kb. 5x3 centis szeletekre vágjuk és tálaljuk.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Anyósom receptje.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.07.25. Utoljára frissítve: 2009.12.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 12 órája (2024-05-03 00:24:17 - 2.17)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez