Sütemény: 50 dkg rétesliszt, 25 dkg vaj, 4 tojás, 1,5 dl tej, 2 dkg élesztő, 25 dkg darált dió, 2 evőkanál porcukor, 1 üveg (7 dl) sűrű baracklekvár
Csokoládébevonat: 10 dkg étcsoki (nem tortabevonó!), 1 dkg vaj
|
A lisztet a vajjal összegyúrjuk, késhegynyi szódabikarbóna hozzáadásával. Hozzáadjuk még a 4 tojás sárgáját, egy evőkanál porcukrot, fél csésze tejet (amit egy evőkanál cukorral megmelegítve, az élesztőt belemorzsolva, lefedve 10-15 perc alatt kovásszá alakítottunk) és összegyúrjuk. A tésztát három részre osztjuk. A lekvár, ha celofánnal zártuk le és nem csavaros tetővel, minél öregebb, annál sűrűbb, szikkadtabb, és ez a jó, mert sütés közben a melegtől szétfolyna. Annyi diót keverjünk hozzá, hogy jól kenhető, de nagyon sűrű massza legyen belőle. A három tésztacipót egymás után tepsi méretűre nyújtjuk és 35x21 cm-es tepsibe tesszük úgy, hogy az első és második rétegre elosztjuk fele-fele arányban a diós lekvárt. A tepsiben, konyharuhával letakarva, meleg helyen egy órát állni hagyjuk, megszurkáljuk kötőtűvel, majd lassú tűznél közepesen pirosasbarnára sütjük. A csokoládébevonatot úgy készítjük, hogy vízfürdőn felolvasztjuk a vajat, belekeverjük az eltördelt csokoládét és simára keverjük. Nem szabad piszmogni vele, mert egy idő után minél tovább keverjük, annál keményebb lesz és így nehéz lesz szétteríteni a tésztán. Akkor kezdjük el készíteni, amikor a süteményt kivettük a sütőből, és ha kész, azonnal vékonyan rákenjük a meleg tésztára. A csoki vastagsága semmiképpen ne haladja meg a másfél millimétert, mert nehéz lesz lézerkard nélkül szeletelni a sütit. Ragaszkodjunk a minőségi étcsokihoz, a tortabevonó nem finom. Ha kihűlt, éles, vékony pengéjű késsel kb. 5x3 centis szeletekre vágjuk és tálaljuk.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|