Hozzávalók: |
Elkészítés: |
25 dkg rétesliszt, 30 dkg reszelt trappista, 0,5 l tej, 2-3 teáskanál só 10 dkg vaj, 5 tojás |
A tejet a vajjal és sóval egy nagyobb edényben feltesszük melegedni. Forráskor folyamatos keverés mellett apránként adagolva, bele kell keverni a lisztet. Ha kész, és még bírjuk emelni a kezünket, levesszük a tűzhelyről, és eldolgozzuk benne a reszelt sajt 2/3-át. Ezen a ponton szoktuk elhatározni, hogy veszünk egy gyúrómasinát. Kis hűlés után 4 tojást egyenként belekeverve hozzáadunk. Csak akkor tehetjük bele a következő tojást, ha az előzőt már teljesen eldolgoztuk a masszában. Tepsibe terített sütőpapírra szaggatjuk, bő evőkanálnyit számítva egy-egy pogácsára. Ha elfogyott a sütőpapír, vastagon vajazzuk ki és lisztezzük be a tepsit. Ne szorosan egymás mellé szaggassuk, mert összenőnek! Tojással megkenjük, rászórjuk a maradék sajtot, majd előmelegített, közepesen forró sütőben megsütjük. Ha már halványan pirulni kezd a teteje (lásd a képen), kikapcsoljuk a sütőt és 30 percig feléje se nézünk, hagyjuk benne langyosra kihűlni. Lényeg az, hogy a szépen felpúposodott pogik ne essenek össze, ebben segít a pirosra sült tojásos sajtbúra, és a lassú lehűlés. Döbbenetesen jóízű, ropogós a teteje és foszlós, szinte krémes a belseje (tésztája). Talpa nem szokott lenni, vagy minimális. Az ízeket tulajdonképp a só kelti életre, ezért nem szabad félni a só mennyiségétől, ha nem tesszük bele, pocsék íze lesz. Egyébként nem lehet eleget sütni belőle, ezt az adagot 2-3 ember egy óra alatt elpusztítja. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes. |
Ezt a finomat... Halászlé után kiváló csemege lesz...