recept: Sajtpogácsa Ladó módra, Kifőzde
Sajtpogácsa Ladó módra
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

25 dkg rétesliszt,
30 dkg reszelt trappista,
0,5 l tej,
2-3 teáskanál só
10 dkg vaj,
5 tojás






A tejet a vajjal és sóval egy nagyobb edényben feltesszük melegedni. Forráskor folyamatos keverés mellett apránként adagolva, bele kell keverni a lisztet.
Ha kész, és még bírjuk emelni a kezünket, levesszük a tűzhelyről, és eldolgozzuk benne a reszelt sajt 2/3-át. Ezen a ponton szoktuk elhatározni, hogy veszünk egy gyúrómasinát.
Kis hűlés után 4 tojást egyenként belekeverve hozzáadunk. Csak akkor tehetjük bele a következő tojást, ha az előzőt már teljesen eldolgoztuk a masszában.
Tepsibe terített sütőpapírra szaggatjuk, bő evőkanálnyit számítva egy-egy pogácsára. Ha elfogyott a sütőpapír, vastagon vajazzuk ki és lisztezzük be a tepsit. Ne szorosan egymás mellé szaggassuk, mert összenőnek!
Tojással megkenjük, rászórjuk a maradék sajtot, majd előmelegített, közepesen forró sütőben megsütjük.
Ha már halványan pirulni kezd a teteje (lásd a képen), kikapcsoljuk a sütőt és 30 percig feléje se nézünk, hagyjuk benne langyosra kihűlni. Lényeg az, hogy a szépen felpúposodott pogik ne essenek össze, ebben segít a pirosra sült tojásos sajtbúra, és a lassú lehűlés.
Döbbenetesen jóízű, ropogós a teteje és foszlós, szinte krémes a belseje (tésztája). Talpa nem szokott lenni, vagy minimális.
Az ízeket tulajdonképp a só kelti életre, ezért nem szabad félni a só mennyiségétől, ha nem tesszük bele, pocsék íze lesz.
Egyébként nem lehet eleget sütni belőle, ezt az adagot 2-3 ember egy óra alatt elpusztítja.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Szegény jó Lacika bácsi édesanyja sütötte, fantasztikus!

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1999.04.29. Utoljára frissítve: 2008.11.02.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 napja (2024-05-15 17:22:35 - 1.58)
Hozzászólások:

Sancho (2011-12-30 10:31:00):
Ezt a finomat... Halászlé után kiváló csemege lesz...

Megjegyzés a recepthez