Hozzávalók: |
Elkészítés: |
kb. 20 db-hoz: Leveles vajastészta: 25 dkg finomliszt, 25 dkg vaj, só, víz, Vaníliakrém: 8 dl tej, 20 dkg porcukor, 10 dkg finomliszt, 6 db tojás, fél rúd vanília |
5 dkg teljesen száraz, legfinomabb, átszitált finomlisztet alaposan összegyúrunk, simára eldolgozzuk 20 dkg vajjal és félretesszük. 20 dkg szintén átszitált finomlisztbe 5 dkg vajat morzsolunk és pár csipetnyi sóval, kevés hideg vízzel puha tésztát gyúrunk belőle, és a lisztes vajjal együtt fél órát pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával letakarva. Egyáltalán, az egész tésztakészítés hűvös helyen történjék, a kellemes, házias meleg nem tesz jót neki. Belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra. A közepére tesszük a lisztes vajat akkora téglalap formára ellapítva, hogy a tészta négy oldalát mikor felhajtjuk rá, azok teljesen befedjék. Ezt a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, de most négyzet formájúra, 3-4 mm vastagra. Kettéhajtjuk, majd mégegyszer kettéhajtjuk, hogy négy réteg feküdjön egymáson, és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen. Ezt a kinyújtást - kétszer összehajtást - 20 perc pihentetést még kétszer megismételjük. Vigyázzunk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, árt neki a kéz melege. Amit lehet, a nyújtófával intézzünk el, vagy nagyobbacska lapos fakanállal. A nyújtásoknál is minél kevesebbet lisztezzük, annál finomabb lesz, tehát söprögessük le róla a fölösleges lisztet. A tésztát ezután két egyforma részre osztjuk, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, lapos tepsibe vagy pléhlapra fektetjük, kicsit megszurkáljuk, és forró sütőben szép világos okkersárga színűre sütjük. Elkészítjük a krémet: A tojásokat alaposan megmossuk, feltörjük, szétválasztva a fehérjét a sárgájától. Kimérünk a tejbe 3 dkg cukrot, a maradékot belekeverjük a tojásfehérjékbe, és kemény habbá verjük. A tejben a 3 dkg cukrot feloldjuk, majd felforraljuk. A lisztet a maradék tejjel egy edényben tejföl sűrűségűre keverjük, miközben a tojássárgáját is hozzáadjuk. Ezt a keveréket állandó keverés közben a zubogva forró tejhez csorgatjuk. Mire újból felforrt és besűrűsödött, óvatosan, hogy össze ne essen, hozzákeverjük a felvert tojáshabot. A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel. Előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet: 1. A cukor-tej-tojás elegyet nem forraltuk fel eléggé a hab belekeverése előtt; 2. A besűrítés a liszttel gyenge tűzön túl hosszú ideig tartott, s így a lisztben levő sikértől krémünk nyúlóssá válik. Ilyen esetben a krém már nem kocsonyásodik meg (vagyis mehet lapátra). Ha a tészta kihűlt, az egyik lapra rákenjük a még meleg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, és hűlni hagyjuk. Ha már langyosodik a krém, a másik tésztalapot megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a tetejére, óvatosan megnyomkodva, hogy tapadjon. (Ugyanis könnyebb lesz a kész sütit felvágni, ha a felső tészta már fel van darabolva.) Vaníliás porcukorral jó vastagon megszitáljuk, és ha teljesen kihűlt a krém, bevizezett, éles-hegyes késsel felvágjuk. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes. |