recept: Krémes, Kifőzde
Krémes
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

kb. 20 db-hoz:

Leveles vajastészta:
25 dkg finomliszt,
25 dkg vaj,
só, víz,

Vaníliakrém:
8 dl tej,
20 dkg porcukor,
10 dkg finomliszt,
6 db tojás,
fél rúd vanília


5 dkg teljesen száraz, legfinomabb, átszitált finomlisztet alaposan összegyúrunk, simára eldolgozzuk 20 dkg vajjal és félretesszük.
20 dkg szintén átszitált finomlisztbe 5 dkg vajat morzsolunk és pár csipetnyi sóval, kevés hideg vízzel puha tésztát gyúrunk belőle, és a lisztes vajjal együtt fél órát pihentetjük hűvös helyen, konyharuhával letakarva.
Egyáltalán, az egész tésztakészítés hűvös helyen történjék, a kellemes, házias meleg nem tesz jót neki.
Belisztezett gyúródeszkán kinyújtjuk a tésztát kb. 3-4 mm vastagságúra, lehetőleg téglalap alakúra.
A közepére tesszük a lisztes vajat akkora téglalap formára ellapítva, hogy a tészta négy oldalát mikor felhajtjuk rá, azok teljesen befedjék.
Ezt a hajtogatott tésztát megint kinyújtjuk, de most négyzet formájúra, 3-4 mm vastagra. Kettéhajtjuk, majd mégegyszer kettéhajtjuk, hogy négy réteg feküdjön egymáson, és letakarva 20 percig pihentetjük hűvös helyen.
Ezt a kinyújtást - kétszer összehajtást - 20 perc pihentetést még kétszer megismételjük.
Vigyázzunk arra, hogy a tésztához minél kevesebbet nyúljunk kézzel, árt neki a kéz melege. Amit lehet, a nyújtófával intézzünk el, vagy nagyobbacska lapos fakanállal. A nyújtásoknál is minél kevesebbet lisztezzük, annál finomabb lesz, tehát söprögessük le róla a fölösleges lisztet.
A tésztát ezután két egyforma részre osztjuk, 2-3 mm vastagra kinyújtjuk, lapos tepsibe vagy pléhlapra fektetjük, kicsit megszurkáljuk, és forró sütőben szép világos okkersárga színűre sütjük.

Elkészítjük a krémet:
A tojásokat alaposan megmossuk, feltörjük, szétválasztva a fehérjét a sárgájától. Kimérünk a tejbe 3 dkg cukrot, a maradékot belekeverjük a tojásfehérjékbe, és kemény habbá verjük. A tejben a 3 dkg cukrot feloldjuk, majd felforraljuk. A lisztet a maradék tejjel egy edényben tejföl sűrűségűre keverjük, miközben a tojássárgáját is hozzáadjuk.
Ezt a keveréket állandó keverés közben a zubogva forró tejhez csorgatjuk. Mire újból felforrt és besűrűsödött, óvatosan, hogy össze ne essen, hozzákeverjük a felvert tojáshabot.
A főzetet azonnal leveles vajas tésztalapra öntjük és egyenletesen szétkenjük. Csak lehűlés után vágjuk fel.

Előfordulhat, hogy a krém nem kocsonyásodik, hanem kihűlés után is lágy marad. Ennek két oka lehet:
1. A cukor-tej-tojás elegyet nem forraltuk fel eléggé a hab belekeverése előtt;
2. A besűrítés a liszttel gyenge tűzön túl hosszú ideig tartott, s így a lisztben levő sikértől krémünk nyúlóssá válik. Ilyen esetben a krém már nem kocsonyásodik meg (vagyis mehet lapátra).

Ha a tészta kihűlt, az egyik lapra rákenjük a még meleg vaníliakrémet, egyenletesen elsimítjuk, és hűlni hagyjuk. Ha már langyosodik a krém, a másik tésztalapot megfelelő méretű kockákra vágva ráhelyezzük a tetejére, óvatosan megnyomkodva, hogy tapadjon. (Ugyanis könnyebb lesz a kész sütit felvágni, ha a felső tészta már fel van darabolva.)
Vaníliás porcukorral jó vastagon megszitáljuk, és ha teljesen kihűlt a krém, bevizezett, éles-hegyes késsel felvágjuk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Keményffi Gábor - Tóth Illés: Cukrászkönyv

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.18. Utoljára frissítve: 2009.02.27.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 20:30:04 - 2.07)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez