2 szál kígyóuborka (kb. 60 dkg), vagy
10-12 db kovászolni való uborka,
pár gerezd fokhagyma,
só, bors, cukor, ecet
|
Készíthető kígyóuborkából, fürtös uborkából (ezt feltétlenül meg kell hámozni mert keserű lehet a héja!) vagy kovászolni való uborkából (ez a legfinomabb!). Az uborkát le kell gyalulni és lesózni. Állni hagyom, amíg levet nem kezd engedni. Teszek bele néhány gerezd sóban tört fokhagymát is.
A-változat: Hámozatlanul készítem. Kevés sóval kell csak meghinteni. Amikor levet enged, nem nyomkodom ki, nem szűröm le, ez a lé lesz a saláta öntete. Lecukrozom, meghintem ecettel és ha szükséges, felöntöm még egy pici vízzel, hogy éppen ellepje, betakarja az uborkát. Tejföllel vastagon nyakonöntve tálalom, leheletnyi pirospaprikával, törött borssal színezve.
B-változat: Ehhez néha-néha meg is hámozom az uborkát, ha vastagabb a héja, vagy a kosztosok kérik. Több sóban áztatom, majd a sós levét kinyomva beleteszem az ecetes-cukros lébe. Lesózott hagyma és zöldpaprika is tehető bele. Ez a változat kedvezőbb a gyengébb gyomrúaknak, mint az előző. Tálaláskor ízlés szerint törött borssal, pirospaprikával hintem meg.
Mindkét változat díszíthető idény jelleggel pér szem savanykás gyümölccsel, pl. meggyel, szilvával.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|