recept: Uborkasaláta, Kifőzde
Uborkasaláta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 szál kígyóuborka (kb. 60 dkg), vagy
10-12 db kovászolni való uborka,
pár gerezd fokhagyma,
só, bors, cukor, ecet





Készíthető kígyóuborkából, fürtös uborkából (ezt feltétlenül meg kell hámozni mert keserű lehet a héja!) vagy kovászolni való uborkából (ez a legfinomabb!).
Az uborkát le kell gyalulni és lesózni. Állni hagyom, amíg levet nem kezd engedni.
Teszek bele néhány gerezd sóban tört fokhagymát is.

A-változat:
Hámozatlanul készítem. Kevés sóval kell csak meghinteni. Amikor levet enged, nem nyomkodom ki, nem szűröm le, ez a lé lesz a saláta öntete. Lecukrozom, meghintem ecettel és ha szükséges, felöntöm még egy pici vízzel, hogy éppen ellepje, betakarja az uborkát. Tejföllel vastagon nyakonöntve tálalom, leheletnyi pirospaprikával, törött borssal színezve.

B-változat:
Ehhez néha-néha meg is hámozom az uborkát, ha vastagabb a héja, vagy a kosztosok kérik. Több sóban áztatom, majd a sós levét kinyomva beleteszem az ecetes-cukros lébe.
Lesózott hagyma és zöldpaprika is tehető bele.
Ez a változat kedvezőbb a gyengébb gyomrúaknak, mint az előző.
Tálaláskor ízlés szerint törött borssal, pirospaprikával hintem meg.

Mindkét változat díszíthető idény jelleggel pér szem savanykás gyümölccsel, pl. meggyel, szilvával.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: Jutkasaláta
 Tejfölös-kapros uborkasaláta
 matuzsálem-saláta
 caciki (görögös)
 savanyú uborka

Forrás: Anyámtól, kollégáktól, barátoktól...

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.07.02. Utoljára frissítve: 2010.07.02.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 21:16:45 - 1.75)
Hozzászólások:

Totya (2011-08-04 23:03:00):
Ez tutti, én is épp így szeretem!

Megjegyzés a recepthez