recept: Savanyúkáposzta, Kifőzde
Savanyúkáposzta
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 kg fejeskáposzta,
10-12 piros csöves paprika (nem csípős),
4-5 birsalma,
1-2 kg só, 2-3 dkg babérlevél


60 literes zárható műanyag hordóba 30 kg fejeskáposztát (azt a lapos fajtát, nem gömbölyűt) vékonyra szeletelve rétegezek. A 10-12 cm magas rétegeket meghintem (bőven) sóval, addig döngölöm, míg a sós lé ellepi.
Minden rétegre teszek egész borsot, babért, csöves (piros) paprikát, vékony birsalmaszeleteket.
Ha (töltött káposztához) leveleket is akarok, az első réteg tetejére egész fej káposztákat teszek: torzsáját kivágom, a helyét bedörzsölöm sóval és megtömöm káposztával. Fontos, hogy végül a sós lé ellepje a káposztát.
Ha megtelt a hordó, lezárom: erős fóliával letakarom, és nehezéket teszek rá. Egy hét múlva felnyitom, lemosom vagy kicserélem a fóliát, és újra ráteszem a nehezéket, lezárom. Ezt hetente megismételem. Körülbelül három-négy hét alatt lesz kész, ekkortól hûvös helyen tárolom.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: péceli kocsissaláta
 hordós csalamádé
 káposztasaláta
 csalamádé
 kovászolt káposzta

Forrás: Vavrekék és Esztári Imi receptje

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2000.05.21. Utoljára frissítve: 2008.08.13.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 órája (2017-08-16 12:46:07 - 2.23)
Hozzászólások:

Kifőzdés (2010-09-07 15:07:00):
Félelmetes vagy te, Sancho! Fogok kérni tőled egy autogramot! :-))

Sancho (2010-09-07 13:45:00):
Én a hordó aljára, kb 10 cm magasan egy csapot szereltem (sima vizcsap, menetelt véggel), s a levet azon leengedem, átszűröm, s úgy megy vissza az anyagra.

Megjegyzés a recepthez