Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
30 kg fejeskáposzta, 10-12 piros csöves paprika (nem csípős), 4-5 birsalma, 1-2 kg só, 2-3 dkg babérlevél |
60 literes zárható műanyag hordóba 30 kg fejeskáposztát (azt a lapos fajtát, nem gömbölyűt) vékonyra szeletelve rétegezek. A 10-12 cm magas rétegeket meghintem (bőven) sóval, addig döngölöm, míg a sós lé ellepi. Minden rétegre teszek egész borsot, babért, csöves (piros) paprikát, vékony birsalmaszeleteket. Ha (töltött káposztához) leveleket is akarok, az első réteg tetejére egész fej káposztákat teszek: torzsáját kivágom, a helyét bedörzsölöm sóval és megtömöm káposztával. Fontos, hogy végül a sós lé ellepje a káposztát. Ha megtelt a hordó, lezárom: erős fóliával letakarom, és nehezéket teszek rá. Egy hét múlva felnyitom, lemosom vagy kicserélem a fóliát, és újra ráteszem a nehezéket, lezárom. Ezt hetente megismételem. Körülbelül három-négy hét alatt lesz kész, ekkortól hûvös helyen tárolom. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.
|
Én a hordó aljára, kb 10 cm magasan egy csapot szereltem (sima vizcsap, menetelt véggel), s a levet azon leengedem, átszűröm, s úgy megy vissza az anyagra.
Félelmetes vagy te, Sancho! Fogok kérni tőled egy autogramot! :-))