recept: Ljutenica, Kifőzde
Ljutenica
(Csípős ajvár)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

2 kg paradicsom,
1 kg húsos paprika,
10 dkg piros gyufapaprika,
1 dl olivaolaj,
10 dkg kristálycukor,
só, 1-2 száraz ág kapor



A csípős ljutenica (ajvár) így készül:
A paprikákat rostélyon megforgatva süssük körbe úgy, hogy a héja szinte megégjen, majd tegyük 10 percre papírzacskóba.
Ezután már könnyű lehúzni a héját. Kicsumázzuk, majd a forró vízbe mártott és meghámozott paradicsommal megdaráljuk és feltesszük főni egy lapos edénybe.
Gyakran kavargatjuk, míg sűrűsödni nem kezd.
Ekkor hozzáadjuk az előzőleg megperzselt, szárától megfosztott és néhány helyen megszurkált gyufapaprikát, az olivaolajat és a kaprot egészben.
Esetleg egy kis csombort (borsikafű) és darált római köményt is tehetünk hozzá ízlés szerint.
Állandó kavarással lekvár sűrűségűre főzzük, majd még forrón üvegekbe szedjük, lezárjuk és szárazdunsztba tesszük.

(A szárazdunszt azt jelenti, hogy újságpapírral becsomagolunk minden üveget, majd egy újságpapírral kibélelt nagyobb edénybe helyezzük, lezárjuk, esetleg pokróccal is betakarjuk, és csak 24 óra múlva bontjuk ki és tesszük a spájzba az üvegeket.)

Lila hagymával kevert nagyszemű fekete olajbogyóval, jégbehűtött Grappával (vagy törkölypálinkával) fogyasszuk.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: padlizsános ljutenica
 sárgarépás ljutenica

Forrás: Juhász Georgi jóvoltából.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.08.11. Utoljára frissítve: 2008.09.04.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-27 22:11:03 - 2.05)
Hozzászólások:

joci (2013-02-11 21:49:00):
A csombor nem egyenlő a borsika fűvel( Bulgárul Csubrica

Kifőzdés (2013-02-11 22:44:00):
Satureja hortensis - csombor, borsfű, borsikafű, pereszlén, csubrica. Borsra emlékeztető, kellemes ízű és illatú, kiskertekben könnyen termeszthető növény. Mi itt a probléma?

Megjegyzés a recepthez