recept: Rizibizi, Kifőzde
Rizibizi
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

20 dkg zöldborsó,
30 dkg rizs,
só, zsír, petrezselyemzöld



Azt mondják a rossz nyelvek, a rizibizi az olasz Risi e Bisi (zöldborsós rizottó) gyenge, sikertelen és méltánytalan utánzata. Én azt mondom, a rizibizi egy finom magyar köret, olasz Risi e Bisi-ből származik. Így jobban hangzik, és én nem vagyok hajlandó pocskondiázni a magyar konyhát (de hajlandó vagyok elismerni más népek ételeit).
E filozofikus gondolatok után lássuk a receptet, hiszen ez a lényeg:
Készíts párolt rizst és keverd össze 20 dkg, kevés zsíron, fedő alatt párolt zödborsóval:

3 dl rizst moss meg alaposan, csöpögtesd le jól, majd tedd rá 2 dkg forró zsírra és süsd ki belőle a vizet.
Tégy hozzá kb. 5-6 dl forró vizet (húslé még jobb!) és a megpárolt borsót is, majd forrald fel állandó kevergetés mellett.
Ha a rizs megduzzadt és már eléri a víz szintjét, sózd meg, tedd félre meleg helyre és fedd le jól. Ne keverd meg, csak 5 perc múlva, de attól kezdve 2-3 percenként mozgasd át, hogy lazuljon.
Tartsd lefedve kb. 15-20 percig, míg a rizs megpuhul.
Apróra vágott petrezselyemmel is díszítheted.

Változatok: a zöldborsó mellett párolhatsz kockára vágott sárgarépát, zöldbabot, kukoricát. Minden kombinációban ízletes.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.



Forrás: Réges-régi szakácskönyvből.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 1999.12.06. Utoljára frissítve: 2010.07.03.
Utolsó megtekintés: több, mint 13 órája (2024-05-03 00:09:12 - 1.58)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez