Hozzávalók: |
Elkészítés: |
20 dkg zöldborsó, 30 dkg rizs, só, zsír, petrezselyemzöld |
Azt mondják a rossz nyelvek, a rizibizi az olasz Risi e Bisi (zöldborsós rizottó) gyenge, sikertelen és méltánytalan utánzata. Én azt mondom, a rizibizi egy finom magyar köret, olasz Risi e Bisi-ből származik. Így jobban hangzik, és én nem vagyok hajlandó pocskondiázni a magyar konyhát (de hajlandó vagyok elismerni más népek ételeit). E filozofikus gondolatok után lássuk a receptet, hiszen ez a lényeg: Készíts párolt rizst és keverd össze 20 dkg, kevés zsíron, fedő alatt párolt zödborsóval: 3 dl rizst moss meg alaposan, csöpögtesd le jól, majd tedd rá 2 dkg forró zsírra és süsd ki belőle a vizet. Tégy hozzá kb. 5-6 dl forró vizet (húslé még jobb!) és a megpárolt borsót is, majd forrald fel állandó kevergetés mellett. Ha a rizs megduzzadt és már eléri a víz szintjét, sózd meg, tedd félre meleg helyre és fedd le jól. Ne keverd meg, csak 5 perc múlva, de attól kezdve 2-3 percenként mozgasd át, hogy lazuljon. Tartsd lefedve kb. 15-20 percig, míg a rizs megpuhul. Apróra vágott petrezselyemmel is díszítheted. Változatok: a zöldborsó mellett párolhatsz kockára vágott sárgarépát, zöldbabot, kukoricát. Minden kombinációban ízletes. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes. |