recept: Zöldborsóleves, Kifőzde
Zöldborsóleves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

40 dkg zöldborsó,
1 fej vöröshagyma,
2 dl tejföl,
pirospaprika, ételízesítő,
petrezselyemzöld,
1 kávéskanál cukor,
2 dkg zsír,
1 tojás, só, liszt



A zöldborsót kifejtem hüvelyéből, megmosom és az apró kockára vágott, zsíron megfonnyasztott hagymán megforgatom párszor, majd meghintem két kávéskanál liszttel, kicsikét pirítgatom, majd jól elkeverem fél kávéskanál pirospaprikával, ráöntöm a tejfölt, elkeverem azzal is és felöntöm vízzel vagy húslével.
Jó sok apróra vágott petrezselyemmel, ételízesítővel és cukorral ízesítem.
Fedő alatt, kislángom főzöm kb. 15-20 percig, míg a borsó kezd puhulni.
Míg a leves fő, elkészítem a nokedlit: bögrébe felütök egy tojást, teszek rá 2-3 csipet sót és annyi liszttel, amennyit fölvesz, ott a bögrében, kiskanállal nokedlitésztát kutyulok belőle.
Ha a borsó már majdnem megfőtt, a kiskanállal beleszaggatom a tésztát.
Még egyet hadd rottyanjon, és kész is a finom leveske.
Ha sikerül friss, zsenge borsót venni, pár darabot a hüvelyéből is teszek a levesbe (a belső hártyáját persze lehúzom), nagyon finom. Szeretek a levesembe kevés citromlét is csepegtetni, pikáns, fanyarkás ízt kap tőle.
Az is előfordult nem egyszer, hogy a tejföl helyett karikára vágott sárgarépát és fehérrépát teszek bele, isteni.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.



Forrás: Anyám receptje nyomán.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2001.03.11. Utoljára frissítve: 2008.08.10.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-28 15:39:20 - 1.41)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez