recept: Szoljanka, Kifőzde
Szoljanka
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod: http://www.kifozde.hu

Hozzávalók:

Elkészítés:

15 dkg sertéslapocka,
15 dkg marhalábszár,
15 dkg csirke- vagy pulykamáj,
15 dkg sós-vizes uborka,
egy marék savanyúkáposzta,
5 dkg füstölt szalonna,
2 evőkanál sűrített paradicsom,
egy kis marék olajbogyó (fekete vagy zöld),
3 gerezd fokhagyma,
2 db húsleveskocka,
só, bors, majoranna,
pirospaprika, egy kávéskanál cukor


Az apró darabokra vágott májat majorannával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félretesszük.
Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst, és a savanyúkáposztát kis tömbökre vágjuk.
Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd keresztben is négy darabba. Az olajbogyót felszeleteljük.
Az apróra vágott füstölt szalonnát kis zsírban megpirítjuk, majd rátesszük a húskockákat. A húst megborsozzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk.
A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük 1,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyúkáposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés cukrot, és kb. 25-30 percig lassú tűzön főzzük.
Kevés, világos rántást készítünk, ezzel berántjuk.
A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és még 1-2 percig forraljuk.
Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót.
A kész szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie.
Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: rántás, habarás

Forrás: Internetes gyűjtés alapján módosítottam.

MENÜ bezárása

Első megjelenés: 2008.07.30. Utoljára frissítve: 2008.08.08.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 napja (2024-04-27 14:27:56 - 1.65)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez