Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||
15 dkg sertéslapocka, 15 dkg marhalábszár, 15 dkg csirke- vagy pulykamáj, 15 dkg sós-vizes uborka, egy marék savanyúkáposzta, 5 dkg füstölt szalonna, 2 evőkanál sűrített paradicsom, egy kis marék olajbogyó (fekete vagy zöld), 3 gerezd fokhagyma, 2 db húsleveskocka, só, bors, majoranna, pirospaprika, egy kávéskanál cukor |
Az apró darabokra vágott májat majorannával alaposan megfűszerezett lében, kis edényben puhára főzzük, és félretesszük. Ezalatt apró kockákra vágjuk a kétféle húst, és a savanyúkáposztát kis tömbökre vágjuk. Az uborkákat előbb hosszában négyfelé vágjuk, majd keresztben is négy darabba. Az olajbogyót felszeleteljük. Az apróra vágott füstölt szalonnát kis zsírban megpirítjuk, majd rátesszük a húskockákat. A húst megborsozzuk, majd erős tűzön, állandóan kevergetve 5-8 percig pirítjuk. A tűzről levéve hozzákeverjük a pirospaprikát, és felöntjük 1,5 liter hideg vízzel. Beletesszük a leveskockákat, az uborkát, a savanyúkáposztát, a fokhagymát, a sűrített paradicsomot, majorannát, kevés cukrot, és kb. 25-30 percig lassú tűzön főzzük. Kevés, világos rántást készítünk, ezzel berántjuk. A végén beletesszük az előzőleg megfőzött májat lével együtt, és még 1-2 percig forraljuk. Tálalás előtt belekeverjük a szeletelt olívabogyót. A kész szoljanka levesnek a magyar gulyással azonos sűrűségűnek, enyhén savanykás ízűnek kell lennie. Ha friss, ropogós héjú kenyeret is adunk hozzá tálaláskor, garantáltan nincs szükség második fogásra. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.
|