30 dkg darált hús,
0,5 kg lasagna tésztalap (kb. 25 lap),
15 dkg zöldbab,
25 dkg gomba,
20 dkg reszelt sajt,
kb. 8 dl paradicsomlé,
1 fej vöröshagyma,
só, bors, pirospaprika, zsír, bazsalikom
|
A húst megmosom, megtisztítom, ledarálom. A zöldségeket szintén megmosom, megpucolom, felaprítom. A zöldbabot (ha nem fagyasztott) másfél centis darabokra vágom, a hagymát apró kockákra, a gombát szeletekre. A vöröshagymát kevés felforrósított zsíron egy csipetnyi sóval megfonnyasztom és ráteszem a darált húst. Addig pirítom, míg ki nem fehéredik, ekkor meghintem egy kávéskanál pirospaprikával, kicsit megborsozom, megsózom, és hozzáadom a zöldbabot meg a gombát. Kislángon, fedetlenül párolom, míg a zöldbab hersegősre-roppanósra meg nem puhul. Akkor leveszem a tűzről, és belekeverek egy fél marék bazsalikomlevelet, amit közvetlenül előtte kicsit összevagdaltam. Úgy sózom, hogy kompenzáljam a tészta sótlanságát. Ezalatt megreszelem a sajtot és kizsírozok egy jénait, előveszem a lasagna lapokat, jól felrázom a paradicsomlét, teszek-veszek, még időnként meg is keverem a zöldséges kulimászt. Ha a zöldbab elég puha, hozzálátok az étel összeállításához: Beleöntök a jénai aljába egy kevés paradicsomlét, elterítem benne. Lerakom a tésztalapokat, egymást félig átfedve, hogy beterítse a tál alját. A tetejét megöntözöm paradicsomlével, majd ráterítem a zöldséges hús felét. Ezt meghintem pirospaprikával, és kevés, kb. 5 dkg sajttal beterítem, legyen ami összetartsa tálaláskor. Ezt leöntöm paradicsomlével, és egy újabb tésztasor következik, rá paradicsomlé, a maradék zöldséges hús, megint pirospaprika, 5 dkg sajt, paradicsomlé, és végül a mindent befedő tésztaréteg. Erre is paradicsomlét öntök, szépen tocsog az egész a lében, de éppenhogy csak ellepi, nem úszkál benne az anyag. A maradék reszelt sajtot eligazítom a tetején, lefedem, és 200 fokra előmelegített sütőbe teszem. Kb. 20-25 perc múlva sülni kezd, félórát még sütöm, majd leveszem a fedelét és addig pirítom, míg a sajt a tetején ropogós pirosra nem sül. Kockákra vágva tálalom, valami gyenge savanyúsággal, pl. fejessaláta, savanyú dinnye, csemege uborka.
Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.
JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.
| cikk a blogon | |