Juliska zöldbableves
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

0,4 kg juliskabab,
1 kis fej vöröshagyma,
csipetke 1 tojásból,
fél csomó petrezselyemlevél,
só, pirospaprika


Hál'isten ismét divatba jött a juliska bab! Gyermekkorom kedvenc zöldbabja, azóta sem ettem olyan jót, mint akkoriban. A téeszek kiselejtezték juliskát a terményeik közül, mert nem lehetett gépesíteni, mostanában viszont egyre többet látom a piacokon, kofáknál. Nincs is olyan zöldbab, aminek az a csodálatos íze és illata együtt megvan, csak a juliska. De nézzük a receptet:

A zöldbabot megmosom és feldarabolom: a szárvégeket levágom, ezzel együtt lehúzom a bab élén található "cérnát". Vigyázni kell, az érettebbeknél nemcsak egyirányba kell lehúzni, hanem visszafelé is. A babot aztán ferdén felvágom 2-3 cm-es darabokra, a petrezselymet és a vöröshagymát apróra vágom.
Kevés (egy diónyi), felforrósított zsíron üvegesre puhítom a vöröshagymát, majd ráteszem a zöldbabot, és kevergetem öt percig. Ezután rászórok két teáskanál finomlisztet, 2-3 percig pirítom-keverem, majd meghintem pirospaprikával, amit rögtön elkeverek, és felöntöm egy liter vízzel.
Csendesen forralom fedő alatt, ezalatt megcsinálom a csipetkét.

Ha juliska megpuhult, beleteszem a csipetkét és az összevagdalt petrezselymet, és közepes lángon forralom-kevergetem kb. három-négy percig, míg a csipetke megfő.
Megsózom, megkóstolom, és kész is a nagyon finom, könnyű kis leveske.

Az a jó a juliskában, hogy akármilyen zsenge is, egész pici babocskák vannak benne, amitől egészen jó kedve kerekedik a kóstolónak. Érdemes kipróbálni főzeléknek is!



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: zöldbableves
 becskei zöldzöldbab leves
 zöldbableves anyós módra

Forrás: Finom régi recept anyám repertoárjából.
Első megjelenés: 2013.07.26. Utoljára frissítve: 2013.07.26.
Utolsó megtekintés: több, mint 2 napja (2024-04-29 16:30:57 - 2.17)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez