Hozzávalók: |
Elkészítés: |
||||||||||
80 dkg zöldbab, 1 nagy fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény |
A zöldbabot (Juliska-, v. vajbab) megmossuk, megtisztítjuk, majd ferdén 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró zsírban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt fokhagymát, rátesszük a zöldbabot és erős lángon kissé megfuttatjuk, hogy elveszítse rugalmasságát. Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük vízzel, hogy a felső zöldbabszeletkék ne álljanak a lében, pici bors, pici só, tehetünk rá csipetnyi őrölt köményt, és kislángon, és fedetlenül puhára főzzük. A zöldbab levet ereszt, ezért nem fedjük le, így könnyebb a sűrű lé beállítása. Ha túl kevés a lé, felöntjük, ha sok, elforraljuk. A végén még megkóstoljuk, ha kell ízesítjük. Köríthetjük csigatésztával vagy makarónival, egyharmad pörkölt, kétharmad tészta arányban. A főzés legvégén 2 dl tejföllel is összeforralhatjuk, így még finomabb lesz (zöldbab paprikás). Nagyon kellemes, könnyű vacsorának való. Savanyúságot nem igazán igényel, de fejessalátát adhatunk hozzá. Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt. JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.
|