Zöldbabpörkölt
(zöldbab paprikás)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

80 dkg zöldbab,
1 nagy fej vöröshagyma,
2 gerezd fokhagyma,
só, bors, fűszerpaprika, őrölt kömény


A zöldbabot (Juliska-, v. vajbab) megmossuk, megtisztítjuk, majd ferdén 2 cm hosszú darabokra vágjuk. Forró zsírban üvegesre pároljuk az apró kockára vágott vöröshagymát, hozzáadjuk a vékonyra felszeletelt fokhagymát, rátesszük a zöldbabot és erős lángon kissé megfuttatjuk, hogy elveszítse rugalmasságát.
Ezután lehúzzuk a tűzről, meghintjük egy teáskanál pirospaprikával, felöntjük vízzel, hogy a felső zöldbabszeletkék ne álljanak a lében, pici bors, pici só, tehetünk rá csipetnyi őrölt köményt, és kislángon, és fedetlenül puhára főzzük. A zöldbab levet ereszt, ezért nem fedjük le, így könnyebb a sűrű lé beállítása. Ha túl kevés a lé, felöntjük, ha sok, elforraljuk. A végén még megkóstoljuk, ha kell ízesítjük.
Köríthetjük csigatésztával vagy makarónival, egyharmad pörkölt, kétharmad tészta arányban.
A főzés legvégén 2 dl tejföllel is összeforralhatjuk, így még finomabb lesz (zöldbab paprikás).
Nagyon kellemes, könnyű vacsorának való. Savanyúságot nem igazán igényel, de fejessalátát adhatunk hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: pörkölt
 zöldbabgulyás
 zöldbabos marhatokány
 betyárzöldbab
 palócleves

Forrás: Régi szakácskönyvből.
Első megjelenés: 2010.05.31. Utoljára frissítve: 2011.06.01.
Utolsó megtekintés: több, mint 6 órája (2024-03-29 02:31:55 - 3.17)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez