Sváb nokedli
(sváb galuska)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 dkg darált sertéshús,
1 fej vöröshagyma,
30 dkg lisztből, 2 tojásból nokedli,
2 dl tejföl,
1 ek paprikakrém,
1 dl paradicsomlé,
zsír, só, pirospaprika, bors



A salátát elkészítjük, a nokedlitésztát összeállítjuk, kikeverjük, félretesszük pihenni. Feltesszük a főzővizét, hadd melegedjen.
Az apró kockára vágott hagymát forró zsírban üvegesre pároljuk. Rászórjuk a pirospaprikát, a tűzről lehúzva elkeverjük, majd hozzáadjuk a darált húst és pár percig kevergetjük, pirítjuk, míg ki nem fakul. Ekkor hozzáadjuk a paradicsomlét, paprikakrémet, megsózzuk, borsozzuk, és fedő alatt, kislángon puhára pároljuk. Ha elfővi a levét, egy-két evőkanálnyi vízzel pótoljuk. A végére kevés leve maradjon, ne úszkáljanak a húsmorzsák, inkább olyan ingoványos legyen.
Amíg a pörkölt fő, bekapcsoljuk a sütőt (200 fok) és kifőzzük a nokedlit:
A lisztet, tojást egy kevés vízzel és sóval jól elkeverjük, és forrásban lévő sós vízbe szaggatjuk. Kiszedjük egy alaposan kizsírozott tűzálló tálbe, belekeverjük a megpuhult pörköltöt, a tetejére terítjük a tejfölt, és a forró sütőbe téve, fedő nélkül sütjük 30 percig.
Csodálatos ízt ad, ahogy a pörkölt levét és a tejfül egy részét magába szívja a nokedli, az edény szélén megpirul, ha szerencsénk van, még ropogós szemek is lesznek benne. Egyszerűen abbahagyhatatlan az evése.
Uborkasalátával vagy fejessalátával kínálom.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: nokedli
 pörkölt
 uborkasaláta
 fejessaláta

Forrás: A DPG-lista nyomán.
Első megjelenés: 2010.05.07. Utoljára frissítve: 2010.05.07.
Utolsó megtekintés: több, mint 11 órája (2024-04-25 18:53:39 - 6.65)
Hozzászólások:

Veronika (2012-12-06 02:50:00):
Nagyon tetszik a recept. Meg annyit, hogy ennek tenyleg svab eredete van? En ugyanis svab szarmazasu vagyok es szeretnem megtanulni az oseim fozesi szokasikat, ezert gyujtom a svab recepteket. Elore is koszonom a valaszt. Udvozlettel: Veronika

Kifőzdés (2012-12-06 09:30:00):
Kedves Veronika! A nokedli mint olyan, az az echte sväbische spätzle. Évszázados múltra tekinthet vissza, és annyira jól sikerült, hogy átvették a környező népek is, svájciak, németek, csehek, és mi is ugyebár. Aztán a nokedlit mindenfélével lehet díszíteni, ízesíteni, meg is tették, sajttal, túróval, de sok húsos recept is használatban van. Ez a konkrét recept valószínűleg magyarországi sváb konyha terméke, áldás és hála a jó ízekért a kitalálójának. Lásd még: http://de.wikipedia.org/wiki/Spätzle

Margaréta (2013-01-08 13:32:00):
Mindenekelött mondhatom, hogy elöször bukkantam egy receptes weboldalra, ami tényleg használható! A Kifözdés megjegyzéséhez csak annyit, hogy a Spätzle vagy akárhogy is nevezzük a galuskát vagy nokedlit, ehhez csak annyi köze van az itt leírt pörköltnek, hogy azzal is lehet kombinálni, mint sok mással. Ez szerintem valakinek a házireceptje lehet akárhol is, ehhez nem kell mégcsak Donauschwabnak se lenni.

Kifőzdés (2013-01-08 22:26:00):
Ez így van. Mindenfélét tehetünk a speclire, sajtot, önteteket, még tokányt vagy pörköltféléket is. Nálunk nokedli a neve, bár az eredeti Nockerl-receptek édes tésztával készülnek...

Megjegyzés a recepthez