Hordós vegyes savanyúság
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

30 literes hordóba:
felöntőlé 15 l vízzel,
5-6 hagyma,
2 fej fokhagyma,
10-15 uborka,
5-6 sárgarépa, hosszában negyedelve,
20-25 kicsi zöld paradicsom,
1 nagy fej karfiol,
1 fej édeskáposzta,
10-12 kicsi (uborkányi) cukkíni,
6-8 káposztával töltött pritamin és tv. paprika,
8-10 almapaprika,
8-10 kisdinnye,
5-6 patisszon,
8-10 piros fűszerpaprika,
1-1 marék bors, mustármag, koriander,
6-8 babérlevél, meggyfalevél, szőlőlevél,
1 szál torma,
3 csomó kapor

Felöntőlé 5 l vízhez:
4 dl 20% ecet,
10 dkg só,
6 dkg cukor,
1 ek borkén,
1 ek szalicil





Elöljárójában leszögezve:
1. Itt most a világ (valószínűleg) legfinomabb savanyúságáról olvashatsz.
2. A mennyiségek alapvetően 30 literes hordóra szólnak, ám csupán irányadók, ha más az ízlésed, tegyél bele többet, kevesebbet, vagy tegyél bele mást is, ami nem tetszik, azt pedig hagyd ki.
3. A felöntőlevet kóstolomra készítsd, és kissé enyhébbre csináld, nem úgy, mintha azonnali fogyasztásra szánnád. Főleg a cukorral bánj érzéssel, mert ide csak ízfokozónak való, nem szabad, hogy édes legyen az, aminek a neve savanyúság. :-)
4. Szerezz egy jó nagy műanyag pitlit, amit steril tisztaságúra ki tudsz sikálni és valamiféle teteje is van. Nem kell légmentesen záródnia, hacsak nem akarod szállítani. Azért valamit tegyél a tetejére, ne potyogjon bele semmi, amit nem akarsz beletenni. Állítsd valami sötét, hűvös, kevéssé forgalmas helyre, és maradjon is ott. Szükség lesz még egy tányérra is, hogy a zöldségeket a lé szintje alatt tartsa. Nem kell félni, nem fog elsüllyedni.

Készítsd el a felöntőlevet. Azért adtam meg 5 liter vízhez a mennyiségeket, hogy könnyebb dolgod legyen az elkészítéssel, mégse kell evezővel keverni, és könnyebben javítható, ha valamiből sokat tennél bele. Igaz, hogy így háromszor kell elkészítened a levet. Alapvetően fele a lé, fele a zöldség. A levet nem szükséges felforralni, de ha úgy gondolod, forrald fel, ám hidegen öntsd a tartályba.
A hozzávalók közül a fűszerféléket mind beleteheted, óvatosan adtam meg a mennyiséget, lehet, hogy többet fogsz beletenni némelyikből.
A zöldségeket beleteheted egyszerre is, ha (ill. ami) rendelkezésedre áll. De van aminek még nincs szezonja, csak akkor mehet bele, ha már beérett.
Lényeg az, hogy folyamatosan lehet beletenni a zöldségeket, csak pucold-mosd tisztára és a lé ellepje (leszorító tányér!). Viszont folyamatosan lehet kivenni is, ami már legalább 2-3 hetet a lében volt. Az első kivétel 4 hét után történjen, addig légy türelemmel és hetente egyszer-kétszer keverd meg. Ha valami nagyon ízlett és jobban fogy, pótolhatod. Bármikor lehet belőle kivenni, friss alapanyagot hozzátenni.
Ha nagy a hordód, a savanyúságod kitart tavaszig, és tönkremennek a konzervgyárak, mert nem fogsz bolti savanyút venni, olyan finom, amit csináltál.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.


Kapcsolódó anyagok: hordós csalamádé
 sós vegyes savanyúság
 Misi bácsi savanyúja
 csalamádé
 péceli kocsissaláta

Forrás: Baranyai Pityu, Annus Jani, Misi bácsi, Vali néni és Vavrekné tapasztalatait egyesítettem.
Első megjelenés: 2009.07.19. Utoljára frissítve: 2010.07.30.
Utolsó megtekintés: több, mint 37 perce (2017-10-18 19:39:06 - 33.68)
Hozzászólások:

Sancho (2010-08-25 09:56:00):
Csak éppen szabadságon voltam, s nem volt nálam a gépem, ezért nem irogattam, de látom, az ötlet hasznosithato lett! Ezt a savanyút, éppen innen ihlettem. Szuper lett!

Lill (2012-11-23 11:05:00):
Megérett a savanyúm. Tényleg ez a világ legjobb hordós savanyúsága. Köszönöm!:)

Kifőzdés (2012-11-23 23:51:00):
Gratulálok, kedves Lill! Örülök, hogy jól sikerült!

Nágelné Aknai Anna (2013-05-13 12:08:00):
Üdvözlöm.Tavaly készítettem először,finom,ropogós volt,de nagyon savanyú,idén kevesebb ecettel teszem el.

Kifőzdés (2013-05-13 18:00:00):
Kedves Anna! Érdemes menet közben is kóstolni a levet, bármikor vizezhető, ha savanyú. És persze ecetet is lehet utánatölteni, ha kevés van benne. Sok sikert idénre!

vészbejárat (2013-07-10 20:15:00):
Sziasztok! Nagyon ígéretes a recept, el fogom készíteni ezt a csodát. Egy gondom támadt a receptet olvasva. Nem lehet szalicilt kapni. Azonos mennyiségű nátrium benzoáttal helyettesíthető?

Kifőzdés (2013-07-10 21:41:00):
Szia Vészbejárat+ A nátrium-benzoát hivatalos adagja 1 liter kész savanyúsághoz 1,5 gramm.

vészbejárat (2013-07-11 09:19:00):
Köszönöm a gyors választ, szép napot!

Antal Jánosné (2013-08-26 10:46:00):
5 l vízhez 6 dkg cukor kell, nem 60 dkg ?

Kifőzdés (2013-08-26 20:33:00):
Kedves Antalné! A cukor nem édesítésre kell, csak ízfokozónak. Legalábbis az én ízlésem szerint. Ön nyugodtan tegyen bele annyi cukrot, amennyit az ízlése diktál. Állítsa be kóstolással a lé ízét. Tapasztalataim szerint némileg tompítani fogják a lé ízét a bedobált zöldségek. És ha nem szereti a roppanós savanyúságot, hagyja el a borként. Fő, hogy olyan legyen, amit szívesen fogyaszt otthon mindenki.

vészbejárat (2013-09-04 17:56:00):
Végre fogyasztható! Valóban a világ legjobb hordós savanyúsága! Köszönöm! :)

Kifőzdés (2013-09-04 22:42:00):
Kedves Vészbejárat! Örülök, hogy finomat csináltál! Egészségedre!

hirene (2013-09-13 09:46:00):
Szeretnélek kérdezni, hogy miért barnul meg és puhul meg a cecei paprika , zöls paradicsom?

Kifőzdés (2013-09-13 22:48:00):
Kedves Hirene! Tettél bele borként? Ez az anyag gátolja meg a barnulást, puhulást, ami egyébként természetes - úgy január táján. Ami most barnul, az hibás zöldség, dobd ki belőle és tegyél a lébe borként. A biztonság kedvéért nátrium-benzoátot is tehetsz bele. Ha tovább barnul a többi zöldség, szűrd le és csinálj új levet, forrald 10 percig és úgy öntsd rá a zöldségekre.

hirene (2013-09-14 13:28:00):
Köszönöm a választ mindent recept szerint csináltam valószinü, hogy a paprikákkal van valami gond! Üdv.

vészbejárat (2014-07-31 13:21:00):
Van egy hatalmas fügebokrunk, tele terméssel. Az az 5letem támadt, hogy teszek a savanyúságba gyerekfügéket. Vajon milyen lesz? Van valakinek tapasztalata? Ha - véleményetek szerint - elrontaná az eredményt, akkor inkább kihagyom.Szép napot! :)

csaba (2016-07-16 00:00:00):
Elkészítettem én is ezt a finom savanyút, nagyon finom és guszta lett, csak aki evett belőle mindenkinek ég a légcsöve tőle. Olyan mintha valamilyen gázt termelne. Mindenből pontosan az előírt mennyiséget tettem bele, bár nem műanyagban, hanem cserépedényben készítettem, lehet ez a baj? Nagyon finom, nem szeretném kidobni. Lehet valamit javítani rajta?

Megjegyzés a recepthez