Bakonyi sertésborda
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

4 nagy szelet karaj,
35 dkg gomba,
1 közepes fej vöröshagyma,
2 dl tejföl, 2 dl húslé,
3 dkg zsír, liszt, őrölt kömény,
ételízesítő, bors, pirospaprika



A hússzeleteket (ha nem ragaszkodunk az étel nevéhez, lehet más husi is, pl. pulykamell) verd ki húskalapáccsal és sózd meg. Forró zsírban süsd pirosra és tedd félre.
A hagymát kockára vágva fonnyaszd meg a hús zsírján, tedd rá a vékony szeletekre vágott gombát, borsozd meg vékonyan, szórd meg ételízesítővel, kevés őrölt köménnyel, tegyél bele 2 gerezd sóban tört fokhagymát és addig párold, míg nem kezd levet engedni.
Ekkor keverj el benne két kávéskanál lisztet, egy kávéskanál pirospaprikát, majd a tejfölt, öntsd fel a húslével, és párold még 10 percig.
Nokedlivel tálald, a húst és a nokedlit öntsd le bőven a gombapörkölttel. Bármilyen savanyúság illik hozzá.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: nokedli
 uborkasaláta
 kovászos uborka
 fejessaláta

Forrás: A régi Bakony étterem specialitása volt.
Első megjelenés: 2009.02.18. Utoljára frissítve: 2009.05.29.
Utolsó megtekintés: több, mint 5 napja (2024-04-15 12:26:17 - 4.52)
Hozzászólások:

Lacipapa (2011-09-19 19:40:00):
Ha a Bakonyétteremben így készítették, az biztosan rendben van. Én egy kicsit másképen készítem, majdhogy nem tankönyv szerűen, de csak azért mert egy fantasztikus ízvilágot közvetít. Tehát nállam a zsiradék a föstölt, kockázott oldalszalaonna, de \\\"féluton\\\" a szalonna töpörtyü sem kerüli el sorsát, belekerül az ételbe.A szalonna zsíron először a 1x1 centisre kockázott paprikát futtatom meg. A fenti recepthez 2 csöves paprika. A továbbiakban még annyit változtatok, hogy két három paradicsomot is felkockázok, magtalanítom, héjtalanítom, s a habarás elött közvetlenül az ételhez adom. A zöldpaprikát csak a legvégén teszem bele, hogy egy kisé ress maradjon. A zöldpaprikának csodás íze lesz, a szalonnából kiolvadt zsiron történt megfuttatás után, s a frisseségét is megörzi, ha csak alegvégén kerül az ételbe.Talán megér egy próbát ez a kiegészítés!És még valami, én egy-két gerezd fokhagymát sem sajnálok belereszelni, viszont az ételízesítöt, légyen az bármilyen fajta, én bíz nem használom, igaz ezmiatt voltak balhék az aszonnyal, még nagyon régen, de ma már Ő sem hányolja a fűszerpolcról :). Hát nincs más hátra: Jó étvágyat kívánok.

Sancho (2012-02-22 18:55:00):
Nem tudja valaki véletlenül a bakonysárkányi receptjét? Óbudán, a zöldkapuban ettem ilyet, de nem árulták el a receptet.

Kifőzdés (2012-02-22 22:18:00):
Bakonysárkányi borjúkockák - szalonnás, gombás, májas borjúpaprikás tejfeles csuszatésztával összerotyogtatva. ;-)

Megjegyzés a recepthez