Húsleves Franci kedvére
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

8-10 személyre:
Vegyesen disznó- és marhahús, csontok,
5 sárgarépa, 2 fehérrépa,
3-5 apró fej vöröshagyma,
4-6 gerezd fokhagyma,
1-2 karalábé, 15 dkg kelbimbó, 15 dkg karfiol, 1 zeller, 1-2 káposztatorzsa, 10 dkg brokkoli, 10 dkg igen apró gomba,
sok ételízesítő, 40-50 szemesbors, 5-6 szegfűszeg, 5-6 szegfűbors, 1 szerecsendió kettévágva, késhegynyi fehérbors, petrezselyem, zellerlevél, sáfrány, gyömbér, szerecsendió-virág, 4-6 karika szárazkolbász,
3 erőleveskocka.



A húst és a csontokat forrald pár percig, amíg már több habja nem lesz, majd mosd le és tedd fel tiszta vízben. Tedd bele a ´fehér´ zöldségeket (fehérrépa, karalábé, káposztatorzsa, zeller) felvágva, a petrezselymet és zeller zöldjét egészben, és tedd hozzá a fűszereket. Sok ételízesítő kell bele, majdnem kétszer annyi, mint gondolnád (utólag is pótolható).

Kislángon, fedő alatt kell főzni, éppen csak forrjon, legalább 6 óra hosszat. A levét utána kell tölteni kb. félóránként, különben a hús és a zöldség nagyon sós lesz.

Két óra fővés után tedd bele a kolbászt és kóstold meg, kell-e még ételízesítő.

Másfél órával a befejezés előtt kóstold meg, ízesítsd, ha kell és tedd bele a sárgarépát, félóra múlva a hagymát, fokhagymát és gombát, az utolsó félórára pedig a brokkolit, kelbimbót és karfiolt. Arra ügyelni kell, hogy ezek a félórák tisztán a forrás idejét jelentik.

Ha kész, félórát hűlni hagyjuk, majd kiszedjük a húst és a zöldséget külön tálra, és a levest finom szűrőn leszűrjük.

Cérnametéltet, daragaluskát, vagy extrém esetben lúdgégét adjunk hozzá levesbetétnek.
Igyekszem úgy csinálni, hogy maradjon leve bőven. Lehűtöm, zsírjától leszűrve lefagyasztom, a legfinomabb alaplének, felöntőlének, de hidegen ivólének is fantasztikus, ki kell próbálni. Kórházba virág helyett a legjobb dolog, amit látogatóba vihetünk.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JL - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése időigényes.


Kapcsolódó anyagok: Pethes-leves
 csontleves
 erőleves
 nyakleves
 Ujházi tyúkhúsleves

Forrás: Több éves kísérletek alapján konstruáltam, fantasztikus!
Első megjelenés: 1998.09.01. Utoljára frissítve: 2010.01.26.
Utolsó megtekintés: több, mint 3 másodperce (2017-03-30 08:33:12 - 2.68)
Hozzászólások:

Megjegyzés a recepthez