Sülthús
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

70 dkg oldalas, kicsontozott karaj vagy tarja,
6-8 gerezd fokhagyma,
2-3 dl húslé,
50 dkg zsír,
só, mustár, köménymag




A húst ha megtisztítottad, megmostad, spékeld meg fokhagymaszeletekkel, sózd meg vastagon, esetleg vékonyan bekenheted mustárral, és 10-20 percig hagyd állni.
Addig felforrósíthatod a zsírt, amiben aztán minden oldalról enyhén pirosra kapatod a husit, majd rászórsz fél mokkáskanál köménymagot és felöntöd a húslével.
Fedő alatt, lassú tűzön párold.
Ha a húst szeletelni akarod, karajból csináld és kb. 2 órát párold.
Ha pástétomnak lesz, tarjából érdemes csinálni és 2,5-3 órát is puhíthatod, így könnyű apróra vagdalni, szétszedni szálakra. A zsír hűlése mellett sokszor kell majd keverni, hogy egyenletesen eloszlassuk a húsdarabkákat a zsírban. De megéri.
Az oldalast kb. 2,5 óra hosszat kell aszalgatni, amíg a csont ki nem jön a húsból.
Ha a párolás-puhítás véget ért, süsd le zsírjára, a karajt többször is megforgathatod eközben.
Némi szaftot érdemes meghagyni az alján (2-3 mm vastag rétegben), mert rengeteg finom ízanyagot tartalmaz. Lehűtve még meg is kocsonyásodik, jól is mutat a zsíroskenyéren.
Ugyanis zsírja kenyérre kenve, lila hagymával vagy magával a vékonyra szelt hideg sülthússal valami isteni. Legfinomabb zsírja az oldalasnak van, de a többi húsé se kutya!
A karajt meg lehet tölteni szárazkolbásszal, nagyon finom és dekoratív.
Melegen legjobb sült krumplival (vagy 'kiskocka' krumplival) és párolt káposztával, de főzelékhez feltétnek is csúcs.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Anyámtól tanultam.
Első megjelenés: 2000.07.21. Utoljára frissítve: 2009.02.28.
Utolsó megtekintés: több, mint 8 órája (2014-10-31 23:55:07 - 2.31)
Hozzászólások:

Kifőzdés (2012-02-27 12:05:00):
Fater tudta elképesztően vékony szeletre vágni - az unokái imádták...

Megjegyzés a recepthez