Abált szalonna
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

1-1,5 kg tokaszalonna
só, egészbors, pirospaprika,
fokhagyma, vöröshagyma



A szalonnát egyben, megmosva feltesszük főni. Mindenféle szalonnával próbálkozhatunk, még füstölttel is, de kimagaslóan jó eredményt csak a nyers tokaszalonnával érhetünk el. A legjobb akkor csinálni, amikor hurkát is készítünk, mert ebben az abálében a legjobb főzni, a nevében is benne van.
De utánozhatjuk az abálét, ha egy kis vöröshagymát, fokhagymát, szemesborsot, apróhúst, húsos csontot, szalonnabőrt, pár karika szárazkolbászt főzünk bele. (A húsok felhasználhatók lesznek.)
Hasonlóan jó megoldás, ha kocsonyával együtt készítjük.
A kellően puhára főtt szalonnát lecsurgatjuk és lapos tányéron hűlni hagyjuk, hogy kézzel megfogható legyen. Addig 4-6 gerezd fokhagymát összetörünk sóban, és egy csapott evőkanál sóval, 2-3 kávéskanál pirospaprikával 1/2 dl vízbe keverjük. Sűrű, szilvalekvár állagú masszát kell kapnunk, annyi paprikát - és olyan kevés vizet tegyünk bele.
A meghűlt, de még meleg szalonnát a tetején 1,5 cm-es kockákra bevagdossuk. Igyekezzünk minél mélyebben megvágni, de azért vigyázzunk, hogy ne vágjunk túl mélyre, mert könnyen szétdőlhet a szalonna. Három-négy centinél ne vágjunk mélyebbet, akkor se, ha még lenne húsos része ebben a mélységben.
Kenjük be a szalonnát mindenhol a sós-fokhagymás-paprikás vízzel. Kenjünk a beirdalt rész falai közé is, ne sajnáljuk, ettől lesz finom. Ha marad, kenjünk még. Kenjük meg a húsokat és kolbászkarikákat is és tegyük a szalonna köré.
Ezután még hintsük meg vékonyan pirospaprikával a szalonnát, húst és kolbászt is, hogy szép, egyenletesen matt piros felületet kapjunk.
Ha teljesen kihűlt, hűtőbe tesszük, lehűtve finom igazán.
A jó abált szalonna puha, szinte kenhető, de nem esik szét. Sós-fokhagymás-paprikás íze és illata van, lágy, omlós, puha mindenütt, és leírhatatlanul finom.
Boltban is lehet kapni hasonlót (paprikás szalonna, csécsi szalonna), de bőven megéri a (nem sok) fáradságot a házi elkészítése.
Kisebb mennyiséget is csinálhatunk, én azért csinálok ennyit, mert az Imrének is kell (meg mindenfelé) kóstolót vinnem. Nomeg imádom.
Nincs is jobb annál, amikor van egy kis abált szalonnám, puha, ropogós héjú, illatos félbarna kenyerem, meg savanyított macskap@cse paprikám...



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JK - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése közepesen időigényes.


Kapcsolódó anyagok: savanyú gyufapaprika
 házi hurka
 disznósajt darálva
 disznósajt
 kocsonya
  cikk a blogon

Forrás: Imibácsi.hu receptje - Úristen, de jókat ettünk együtt!
Első megjelenés: 2000.12.31. Utoljára frissítve: 2010.11.13.
Utolsó megtekintés: több, mint 11 órája (2024-03-29 02:16:11 - 13.58)
Hozzászólások:

Sancho (2010-09-19 11:43:00):
Kuktába szoktam az egészet belerakni, 30 perc után használható.

Kifőzdés (2011-04-11 07:50:00):
Nekem meg sem fordul a fejemben a kukta ötlete.30 perc alatt mennyit ízt szív magába a szalonna bőre és húsos része? Elvesznek a legszebb ízek. Ha éhenhalok, akkor is kivárom a fővés idejét, semmi pénzért nem ennék hamburgert sült krumplival, ketchuppal...

shanashasshas (2011-12-21 11:50:00):
mi az hogy \\\"semmi pénzért nem ennék hamburgert sült krumplival,ketchuppal...\\\"

Kifőzdés (2011-12-21 17:56:00):
Azt, amit olvastál: hogy nem kedvelem az amerikai kaját, legfőképpen a sült krumplit ketchuppal, hamburgerrel. Ez nem a Kifőzde stílusa, és a Kifőzde nem éppen azok kedvére készült, akik elkötelezett hívei az amerikai kajáknak. Akár hiszed, akár nem, van ilyen, nem is egy...

Zsuzsa49 (2012-03-12 20:47:00):
Köszönöm az ötletet, azért keresgéltem, hogy miként \\\"modelezhetném\\\" az abálólevet. Most megyek kipróbálni. Én sem szeretem a hamburgert.

Lali (2012-10-07 04:22:00):
hat itt este 11 ora van es nezegetem a recepteket es mar folyik a nyalam arra gondolva hogy holnap reggel neki allok es ezt fogom meg csinalni es elvezni mert hat en sem szeretem a hamburgert es tobbi vacakot habar itt Kanada-ban van belole eled sok.Majd ujra irok miutan meg lett hogy,hogyan sikerult

Bogárka (2013-01-01 15:17:00):
Szerinted milyen lenne ha egy kis sonkapácot is tennék a főzőlébe? Ha hülyeséget kérdeztem ne harapd le a fejem kérlek! :) B.Ú.É.K.!!!! :)

Kifőzdés (2013-01-01 19:18:00):
Jaj, Bogárka, már hogy lenne hülyeség! (Hol lehet kapni?) Tegyél bele és írd meg sürgősen az eredményt! Ha jó, felvesszük a receptbe. BUÉK neked is és minden kedves éhezőnek!

Bogárka (2013-02-02 17:05:00):
Végre volt időm elkészíteni a sonkapácos abált szalonnát! Isteni lett! Jól bedörzsöltem a fűszerkeverékkel,hagytam kb.1 órát állni,majd lábosba tettem,szórtam még rá a sonkapácból,felöntöttem vízzel,hogy ellepje és még raktam bele 2 babérlevelet,szemes borsot és egy fej fokhagymát. Azt kérdezted hol lehet kapni? Én CBA-ban vettem. Próbáld ki,mert nagyon finom tőle a szalonna!

Kifőzdés (2013-02-02 22:19:00):
Bogárka, hétfőn száguldok a CBA-ba!

BKRS (2013-04-07 23:46:00):
Mi köze a kuktának az amerikai kajához? A kukta a franci konyha kelléke (Denis Papinnak kéne szobrot emelni nem letünt korok politikusainak), én még olyat nem láttam, hogy valaki kuktában főzött volna hamburgert vagy piriburit. Amúgy ha félsz, hogy nem szív be elegendő ízt vágd fel (hehe, szemét leszek) 1 incses kockákra.

Kifőzdés (2013-04-08 08:48:00):
BKRS, te vagy kötözködő hangulatban voltál, mikor ezt írtad, vagy még sokat kell fejlődnöd étkezési és logikai téren ahhoz, hogy felismerd a kapcsolatot a kukta és a hamburger között. (De hogy tudd: rohanás, ámokfutó életstílus, nem étkezünk, táplálkozunk, csak minél kevesebb idővel megússzuk, jó lesz bármi, ami elveri az éhséget... én erre gondoltam)

-NK- (2013-04-13 12:16:00):
Finom lett, csak ajánlani tudom mindenkinek.UI: Én sem szeretem a hamburgert..

Zizi (2013-10-26 20:08:00):
A kukta sz.tem se passzol még átvitt értelemben sem (!!!) a hamburgerhez, ez -már bocsánat- baromság. Kifőzdés nyilván nem szokott fasírtot vagy csavapcsicsa-félét készíteni, és a sültkrumplit se szereti, ez lejött, de hogy jön ez az abált szalonnához??!! Tán a brassóit is tésztával eszi :) Az más kérdés, hogy 15 percért érdemes-e kuktázni... Node hogy vízben elkeverni a paprikát és fokhagymát, ez kiverte a biztosítékot!! Az irdalás teljesen fölösleges... A szalonnát pedig a vágás után egyből felhasználjuk, nem tesszük tönkre a mosással!! Kívül pörzsölve, a bőr tisztára mosva, belül a malac \\\"steril\\\", nem koszos késsel vágjuk! :) A vért se mossuk le soha, ha kell, tiszta (szinte steril!!) ruhával töröljük le a húsról! Még a boltit se mossuk! Ja, két napja volt vágás, naná hogy készült abált szalonna is, persze nem ezen recept alapján :) Jó malackodást

Hegyi László (2014-08-27 17:42:00):
Nagyon király

Pepita (2014-10-15 20:27:00):
Megcsináltam. ÁLOM FINOM!!!

Megjegyzés a recepthez