Beigli
(diós és mákos)
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

Négy rúd beiglihez:
75 dkg rétesliszt,
25 dkg Rama margarin,
56 dkg porcukor,
5 tojás,
50 dkg dió vagy mák,
1 citrom,
10 dkg mazsola,
3-4 dl tej,
3 dkg élesztő,
0,5 dl rum



Tészta:
Háromnegyed kiló réteslisztet összemorzsolunk 25 dkg margarinnal vagy vajjal, 6 dkg porcukorral, 3 tojás sárgájával és egy egész tojással.
A 3 dkg élesztőt 1 dl langyos tejben 1 kávéskanál kristálycukorral megkelesztjük, a tésztába gyúrjuk egy csipet sóval, két evőkanál rummal.
A tésztából négy egyenlő gombócot formázunk, és letakarva, meleg helyen tartjuk 10 percig.

Töltelék:
Ezalatt fél kiló porcukorból, fél kiló darált dióból (vagy mákból, de legjobb fele ilyet, fele olyat készíteni), 10 dkg mazsolából, a maradék rummal, 1 citrom reszelt héjával, hideg tejjel, jól gyúrható, de nehezen kenhető masszát készítünk.

Ezután a tésztát vékonyra nyújtjuk, óvatosan, hogy ki ne szakadjon, rákenjük a tölteléket és lazán - de tényleg lazán - feltekerjük, végeit eltömködjük és tepsibe tesszük.
A rudak tetejét megkenjük felvert tojással, megszurkáljuk, majd 10 perc állás után újra megkenjük, megszurkáljuk, és kb. 190 fokra előmelegített sütőben kb. 25-35 perc alatt megsütjük.
Sütéskor a beigli igyekszik felrepedezni, a töltelékben lévő nyers tej miatt. Ezért kell a tölteléket nehezen kenhetőre - vagyis kevés tejjel csinálni. Na meg persze a szurkálást rendesen elvégezni. Koppanjon az a kötőtű a tepsin! A laza tekerésről nem is beszélve. Persze azért így sem kerülhető el 100%-ban a repedés, de ez az ára a fantasztikus íznek. Soha nem ettem finomabbat, pedig már sok bájgli lement a pocakba!
Hidegen, éles, vékony pengéjű késsel kb. 1,5 cm vastag szeletekre vágjuk, tálra fektetjük és vaníliás porcukorral szép fehérre beszórjuk.



Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

FK - Fejlődő tehetségeknek kellemes feladat, de járatlanok is esélyesek. Elkészítése közepesen időigényes.



Forrás: Anyám így készítette. Utolérhetetlen - aki kóstolta, mind ezt mondja.
Első megjelenés: 2000.07.21. Utoljára frissítve: 2008.12.25.
Utolsó megtekintés: több, mint 18 órája (2024-04-24 10:11:21 - 2.47)
Hozzászólások:

Gergely Noémi (2012-12-08 11:37:00):
Évek óta ezt a receptet sütöm és bevált. Idén is ez készül. Köszönöm. Áldott karácsonyi ünnepeket kívánok.

Kifőzdés (2012-12-08 11:47:00):
Kedves Éva! Örülök, hogy ízlik! Köszönöm a jókívánságokat, én is hasonló jókat kívánok nektek és neked még külön boldog névnapot!

Lengyelné Gergely Noémi (2013-12-13 17:27:00):
Idén és meg fogom sütni ezt a beiglit és közben Franci papára gondolok. Adjon az Isten örök nyugodalmat Neki!

Gabi (2013-12-17 18:00:00):
Szintén ki fogom próbálni. Nem is emlékszem már, hány éve olvasom rendszeresen a Kifőzdét (főztem is innen), csak most olvastam, hogy a szerző elhunyt, hihetetlen... Nyugodjon békében!

susa58 (2016-12-03 00:00:00):
Ki próbàlim én is.

Megjegyzés a recepthez