Reszelt cékla tormával
Ennek a dokumentumnak a kiinduló oldalát itt találod

Hozzávalók:

Elkészítés:

1-2 gömbölyű cékla,
1 szál torma,
só, cukor, köménymag, ecet


1-2 fej céklát (kb. 50-60 dkg) megmosok, meghámozok és nyersen, sajtreszelőn megreszelem. Egy szép, vastag szál tormával ugyanezt teszem, majd összekeverem a lereszelt céklával.
A tormát megpróbálom úgy reszelni, hogy minél kevésbé facsarja az illata az orromat. Olyan edényre fektessük a reszelőt, ami lehetőleg éppen akkora, amit még a reszelő képes eltakarni, így kevés illatanyag szökik ki. Lehet is kapni itt-ott olyan reszelő-tartályt, amire pontosan illeszkedik a reszelő, és így nemcsak védve vagyok a könnygáz nagyjától, de kevesebb anyag potyog mellé is.
Ha megreszeltem, összekevertem, kicsit megsózom, kevéske (1-2 csipetnyi) egész köménymaggal, egy-két evőkanál kristálycukorral, öt-hat evőkanál 20%-os ecettel ízesítem. Vigyázni kell a cukorral, mert a cékla már másnapra megédesedik.
Néhány óra hosszat (szorosan lefedve) állni hagyom az asztalon, hogy az ízek összeérjenek (de az aromája ki ne szellőzzön), majd tálalásig hűtőben tartom. Lezárva, hűtőben hetekig eláll; a torma tartósító hatása könnyen érvényre jut, ha nem nyomjuk tele cukorral.
Hideg ételekhez, főtt húsokhoz, virslihez, sült- és főtt kolbászhoz príma saláta, húsvétkor nélkülözhetetlen.

Ha tetszik a recept, küldd el emilben, lájkold, +1-ezd! Ha van csepp időd, véleményt is írhatsz, nem kell regisztrálni! Ott van minden kéznél, a cím alatt.

JG - A főzésben járatlanok is bátran nekiállhatnak, elkészítése nem időigényes.Forrás: A 80-as években hallottam valakitől egy harmadik félidei foglalkozáson.
Első megjelenés: 2008.08.13. Utoljára frissítve: 2012.04.05.
Utolsó megtekintés: több, mint 4 perce (2018-03-23 17:48:37 - 7.73)
Hozzászólások:

Sancho (2012-04-18 12:07:00):
A tormámak ajánlom a darálást. A húsdaráló likas végére rászorítok egy műanyag zacsekot, akkor nem folyik ki a kép szemem. Hamarabb is megy.

Kifőzdés (2012-05-13 08:39:00):
Hahá! Akkor neked biztos valami jó békebeli darálód van! Vagy valami ipari daráló, ami még a betont is elviszi. Én nem kínzom az enyémet, gyengécske szegény. Avval vigasztalódom, hogy reszelés legalább nagyon finom, apró darabokra tépi a tormát.

Sancho (2012-05-14 15:31:00):
Bizony, olyan van, a betonvasat is elviszi. Csak a szerkezet maga megvan 3 kiló. Ez is szét viszi ügyesen, az apró likú rostéllyal, meg frissen megfent késsel.

Ircsi (2013-03-29 16:56:00):
A bukovinai székelyek, így a nagyanyám és édesanyám is (most már jómagam is) a céklát héjában megfőzöm, majd hámozom, apró lyukú reszelőn lereszelem. A tormát nyersen reszelem, nem darálom. A reszelőnek a tormareszelő lyukán, ami kiálló négyzetes, akkor lesz nagyon finom, nem szálas. A többit ugyanúgy csinálom, de a darált köménymagot teszek bele, és teszek még két-három babérlevelet is. Az ecettel vigyázni, inkább kevesebbet, és kóstolgatni. Még lehet másnap is ízesíteni akár ecettel, akár cukorral. (cukor helyett édesítőt használok, mert van cukorbeteg a családban, így is jó!)

Kifőzdés (2013-03-29 22:38:00):
Köszönjük, Ircsi, és kellemes Húsvétot!

Megjegyzés a recepthez