2001.05.24. | Gratuilálok az összeállitáshoz. Itt nyugat Canadában
távol a világ culinary művészetétől szerencsésnek érzem magam, hogy
a nexus zeg-zugán megtaláltalak. (http://www.nexus.hu/farago/)
Gourmet cook vagyok, nem professionális, szeretem elámitani az angolszász
iz-szegény barátaimat. Megtanultam esti tanfolyamon kenyeret is sütni,
aminek olyan az ize majdnem mint otthon. Az itteni kenyereket az utolsó 45 év alatt, amióta itt épitem a kapitalizmust nem tudtam megszokni. Feleségem british, és ha az ő föztjét ettem volna maár régen nem élnék. Üdv. Robert. |
2001.05.09.
Segítsünk neki! |
Jelenleg, mar nyolc honapja Californiaban elek, es sokat
bolyongok a neten mindenfele. Tetszik, amit csinaltal, eleg gyors, es jo.
Egyenlore cukkinis rozslisztbol sutott etelt kerestem, sajnos sikertelenul.
Ha esetleg Te tudod, elkuldened nekem? Elore is koszonom. Ami meg nagyon
tetszik: az a Vendegkonyv!
Udvozlettel, Eva |
2001.05.02.
|
Egy barátom kérésére vállaltam a főzést, ami elsőre úgy
indult, hogy kb.40-50 főre vaddisznópörkölt készül
bográcsban. Az események változása során először a létszám kezdett változni 100 majd 150 főre. Ekkor kezdem segítség után kutatni (titokban a NET-en is)! Mert akárhogy is, ez már tekintélyes mennyiség! Korábban már készítettem 50 főre marhalábszár pörköltet, meg gulyáslevest stb., de a vadhús az más! Na ennyit az előzményekről. Később aztán kiderült, hogy a megbeszéltek ellenére nem vaddisznót, hanem szarvast kaptunk, és az sem volt előkészítve. Így négyen, két óra alatt csontoztuk ki és aprítottuk össze. A hagyma és egyéb kellékek szerencsére mind össze voltak darabolva. Ezután két üstben készült el. Köretnek burgonyát készítettünk. A mennyiségek: 1 db szarvas - ez kb: 30-35kg szín hús és 7-8 kg csont volt (plusz-minusz 1-2 kg ott már nem mértük ezt kaptuk) 8kg hagyma (sacc- egy nagy lavórban volt összedarabolva) 10 fej fokhagyma 30 dkg piros paprika (édes-nemes) 10dkg őrölt bors 5dkg őrölt kömény egy csomag tárkony 3 kg paradicsom 3 kg TV paprika 4 kg zsír 0,5 kg só 0,5 l paradicsompüré üstönként 4-4 cső száraz csípős paprika (nem lett csípős de pikáns). Ja és 5liter száraz vörös bor (ebből 2liter a szakácsokba került ;-))) Aztán kb 3,5 óra alatt lassú tűzön megfőtt. Megették, megettük finom volt. Utánna egy szivar dukált! Üdvözlettel: Magyar István |
2001.04.30.
Segítsünk neki! |
Igazi belga waffel receptje - ha sokáig tart megtalálni,
én türelemmel leszek, de ez nagyon fontos!!! KÖSZÖNÖM - Recska
Andrea
|
2001.04.01. | Nagyon tetszik a receptgyűjtemény, eddig ez a legjobb,
amit a magyar oldalak közt találtam.
Maria |
2001.02.15. | Kedves István! Köszönöm a gyors segítséget sült oldalas
ügyben! Megtaláltam, megcsináltam, megettük, megnyaltuk az összes ujjainkat.
Nagyon jó a weboldalad, sokszor fogom meglátogatni, miután a két kislányom
(9 és 6
évesek) remekül értékelik a jó falatokat. (Meg persze én is!) Mégegyszer, köszi! Laci |
2001.02.12.
Segítsünk neki! |
Segítsünk: Csombok
Csaba pászkát szeretne készíteni házilag.
|
2001.02.12.
Segítsünk neki! |
Legyetek szívesek segíteni nekem. Sajnos több helyen
találkoztam már a Worchester-szósszal,de sehol nem találom leírva, hogyan
kell készíteni. Ha tudjátok hogyan készül, légyszíves írjátok meg nekem.
Előre is köszönöm.
Oláh Anita |
2001.02.08. | Tisztelt Kifozde,
Igazan nagyon orulok hogy ratalatam a website-ra. Kint elek az USA-ban es sajnos neha elfelejtem a regi magyar recepteket, de most mar konnyebb lesz minden, es ezen kivul a baratnom, aki csak tanul fozni, o is sok hasznat tudja majd venni, sot amikor legkozelebb idom engedi, ra fogom rakni az E-mail cime az itteni internet-re, hogy minel tobben tudjanak rola. Koszonettel Eva Floridabol |
2001.01.01. | Kedves Kosztosok!
Annyi levelet kaptam Tőletek (amit nagyon köszönök, csak írjatok, ez engem további erőfeszítésekre ösztönöz!)! Sokan kéritek, hogy fényképeket is tegyek ki a receptek mellé. Ez egy sor nehézségbe ütközik: nincs megfelelő fényképezőgépem, így kölcsön kell kérnem, ami ritkán sikerül. Ha mégis, szkennert is kell kölcsönöznöm, ez még inkább lelassítja a dolgok menetét. Ideális volna egy jó digitális fényképezőgép, viszont az anyagiak... - ne is beszéljünk róla :-) De mégsem tudok tovább ellenállni a szíves unszolásnak! Ezennel ünnepélyesen megígérem, hogy (kb. Húsvétra) - na nem minden ételhez, csak amit addig főzök és éppen fényképezőgép is lesz a kezem ügyében - kiteszek egy csomó képet! (És a továbbiakban is azon leszek, hogy idővel minden receptről legyen fotó.) Persze, ne várjatok tőlem profi kompozíciókat, csak amatőr vagyok, az ételfényképezés pedig egy külön szakma. Nagyon nem szeretném, ha éppen a fénykép riasztana el valakit a recept kipróbálásától! Inkább a jó szándékot nézzétek, ha a kép nem sikerül, és bízzátok rá magatokat kiváló gaszto-fantáziátokra! Üdvözlök mindenkit, boldog új esztendőt, jó étvágyat,
írjatok!
|
2000.12.23. | Csécsi József Szlovákiából "a valódi magyar bográcsgulyás"
receptjét kérte:
Az eredeti magyar bográcsgulyás sokkal szegényesebb
étel, mint ahogy ma készítjük. Nincs benne se zöldség, se csipetke, viszont
zsír, szalonna annál több, hogy tápláló legyen. Na és persze nem sajnálták
belőle a csípőspaprikát sem. Mivel nyílt tűzön készült, erősen füstölt
ízt kapott. Hasonlót a bugaci pusztán lehet még kapni.
|
2000.12.19. | Tetszik a gyűjtemény, mint irja, olyan recepteket közöl
amiket már elkészített és jónak talált.
Mindenképpen hasznosnak tartanám ha le tudná fotózni az elkészült ételeket és a fénykép is megjelenne a recept oldalon. Sokunknak ez hasznos infomáció mielőtt hozzákezdünk. További sok sikert. Feri. |
2000.12.13. | Az alapötlet tetszik, de a témakör olyan széles, hogy
az eredmény csak szegényes lehet. Több hiányzik, mint ami belefért.A levesbetétek-köretek
talán a legmostohább fejezet. Klf. gombóc- és derelyetípusú betétek, krumplí
és rízs alapú köretek ( és egytálételek )tömege vár bemutatásra.
Elkelne néhány gyakorlati tanács is: például sokadik próbálkozásra sem sikerült igazán sikeres röstit, vagy gánicát csinálnom... üdv. mop |
Ez mind igaz, ahogy "mop" írja. De a Kifőzde alapelve
az, hogy csak olyan ételek kerülnek terítékre, amelyeket magam is kipróbáltam
és annyira jónak találtam, hogy feltegyem a webre.
Tehát ez egy igencsak szubjektív oldal, és nem egy ideális, szuper szakácskönyv. Faragó István (A rösti és gránica megtalálható az alábbi linkeken: http://www.brueckenbauer.ch/INHALT/9942/42rezept.htm http://www.csomopont.hu/konyha/a_r_t/recept/046.htm) |
|
2000.09.28. | Kedves István!
Nem tudom, mióta megy ez az oldal, vagy nem néztem meg, de rettenetesen tetszik! Máris sok irtó jó receptet találtam, remélem lesz elég időm, és pénzem kipróbálni őket. Még számtalanszor vissza fogok ide térni! Köszönöm! Üdv! Judit Köszönetként küldök egy sajtos süti receptet! Nagyon egyszerű és rettentő finom! Nevezzük fiúk kedvencének (Lehet rá jókat inni) Hozzávalók: 25 dkg reszelt Trappista sajt Igazán csak ezzel jó! 25 dkg RAMA margarin 25 dkg liszt só, piros paprika ízlés szerint A hozzávalókat összegyúrjuk, vékonyra kinyújtjuk. A tetejét tojással megkenjük és megszórjuk reszelt sajttal (még kb. 10 dkg ehhez a mennyiséghez) Derelyevágóval hosszúkás, vagy kocka alakúra vágjuk, nem kell nagyra, egy falatnyi az igazán jó! (Csak be kell dobni!) Gázsütő 4 fokozatán (az enyémen) szép halvány pirosra sütjük! Bár a párom úgyis szereti, ha egy kicsit megégett! Sokáig eláll(na) ha maradna belőle! Jó étvágyat kívánok hozzá! A mennyiséget természetesen tetszés szerint lehet növelni. |
2000.09.25. | Olvastam egy leveledet amiben party grilles pacolas utan
erdekodsz. A mult heten sutottem grillen hust, elotte valo nap oliva olajban,
vegetaban, fokhagymakremben pacoltam egy napig. Sutes utan finoman megpuhult...
Te kaptal-e recepteket? Ha igen, legyszi kuldd el nekem is! Engem is erdekel a kerti sutes. Szia, Zsolt |
2000.09.22.
Segítsünk neki! |
Nemrégiben vásároltam egy KenHom féle wok edényt. Egyébként
néhány dolgot kipróbáltam benne, de a megkapott receptkönyv meglehetősen
szegényes. Minél több receptet szeretnék kipróbálni, megfőzni és ehhez
kérnék segitséget. Néhány levelezőlistán már próbálkoztam, de az eredmény
igencsak szegényes.
Ha lenne jó recept, ötlet, használati utasítás, tanács, szívesen fogadnám. Köszi. Sasa.ba |
2000.09.13.
Segítsünk neki! |
Szia!
A kifőzde nagyon tetszik. Már régóta keresem, hogy hogyan csinálják a sajtot - házilag. Te tudod? Kérlek írd meg nekem. Üdv: Csaba |
2000.08.31. | Kedves Faragó István!
Nagyon tetszik az interneten található "Kifőzde receptgyűjtemény", nagyon jól vannak benne rendszerezve az ételek. Én is gyűjtögetem a jobbnál jobb étel recepteket a DrótPostaGalamb Sültgalamb csatornájáról. Megpróbáltam rendszerezni őket, de ez a legördülő listás módszer nagyon tetszik. Kérdésem, hogyan kell, ill. hogyan lehet ilyen legördülő listát készíteni, milyen program szükséges hozzá? Segíségét előre is megköszönve üdvözlöm: Perger Jenő Kedves Jenő! A legördülő listához egy ASCII szövegszerkesztőt (Jegyzettömb) használtam, a programnyelv JavaScript. A legegyszerűbb, ha letöltöd a weblapom és kinézed belőle a megfelelő részeket, illetve átalakítod a Te szükségletednek megfelelően. Faragó István |
2000.08.25. | Tisztelt Faragó Ur!
Megnéztem a honlapját és csak gratulálni tudok. (Mondjuk 10 fölé.) Nagy örömmel fedeztem fel gyermekkorom kedvenc receptjeit. Amint lesz idom magam is küldök egy-kettot, mivel megszállott amator szakács és cukrász vagyok. Legutóbbi hosszabb olaszországi tartózkodásom alatt gyarapítottam receptgyujteményemet.Azért az igazi kedvencek a hagyományos magyar fogások maradtak persze. Üdvözlettel: Décsi Katalin |
2000.08.20. | A Subuta
A japán konyha eme gyöngyszemének elkészítése viszonylag egyszerű, amit az is bizonyít, hogy a konyhai dolgokban való járatlanságom ellenére is könnyen boldogultam vele. Hozzávalók: A szószhoz: 3 dl ketchup, 7 dl paradicsomlé, ízlés szerint ecet, 4 evőkanál szójaszósz (nagy bevásárló központokban -pl. Tesco -a keleti konyha részlegnél található), cukor, 10 teáskanál étkezési keményítő Zöldségek: 4 sárgarépa, 4 fej vöröshagyma, 2 gerezd fokhagyma, 1 ananász konzerv, 1 darabolt bambuszrügy konzerv (a szójaszószhoz hasonlóan nagy élelmiszer üzletekben) A húshoz: kb 30 dkg sertéscomb (esetleg karaj), vagy csirkemell, 2 tojás, kb 4 ek szójaszósz, étkezési keményítő amennyit a tojás felvesz (lehet liszttel keverni), a sütéshez olaj. Elkészítés: A húst kb 3 centis darabkákra vágjuk. Egy tálban összekeverjük a tojást, keményitőt, lisztet annyi szójaszósszal hogy jól tapadó masszát kapjunk. A húst ebbe beledolgozzuk. A répát 4-5 cm hosszú és kb fél centi széles csíkokra vágjuk és feltesszük főni (nem szabad túl puhának lennie!). A hagymát nagyobb darabokra vágva forró olajban megfonnyasszuk (ha elkezd pirulni, sürgősen vegyük ki, mert ha megsül, az nem jó!). Papirtörlőkendőre félretesszük. A forró olajba adagoljuk darabonként a húst (nehogy össze tapadjanak) és kisütjük vigyázva arra hogy le ne ragadjon. Ha megsültek, papírtörlőkendőre kiszedjük. Egy nagyobb lábasba beleöntjük a ketchupot, paradicsomlevet, szójaszószt, cukrot ízlés szerint és a felaprított fokhagymát majd összekeverve az ecettel savanyítjuk. Közepes tűzön, néha megkeverve felforraljuk. Közben a keményítőt 2-3 dl hideg vízben feloldjuk és állandó kevergetés mellett a forrásban lévő szószhoz adjuk. A kisült húst, a répát, a fonnyasztott vöröshagymát, a darabolt ananászt és bambuszrügyet (ez utóbbi elhagyható) a mártásba öntjük összerottyantjuk vele. Köretként párolt rizst szolgálunk fel. Erre legjobb a Thai rizs (jázmin rizs). Ennek elkészítési módja a következő: 2 bögre rizst egy fazékba mérünk és 3 bögre hideg vizet öntünk rá. A fazékra tesszük a fedőt és forralni kezdjük. Amikor felforrt a víz, takarékra vesszük és még kb 15 percig tovább főzzük a rizst. Megjegyzés: a megadott mennyiség kb 8 személyre szól. Hús helyett egyébként tofut is használhatunk, ezt azonban ízesíteni kell, így sütés előtt szójaszósszal bőven megöntözzük és fél óráig állni hagyjuk. Jó étvágyat kívánok! M.D. Gábor |
2000.08.05. | Köszönöm a shiitake receptet.
E gombát itthon is meglehet vásárolni frissen, száritva és por alakban. Aki termeli Dr. Vasas Gizi biológus telefon (30) 9313 405 A cím pedig Könyves Kálmán krt. 40. Növénytár épülete. A bérfüstöléshez cím: Bajusz Gyula 2230 Gyömro Liszt Ferenc
u. 63. T: (29) 333-394
|
2000.07.28.
Köszönjük a segítséget! |
Rántott Töltött Shiitake gombafejek
1/4 kg darált marhahús, 1 tojás, 1 kis fej vöröshagyma, 20 közepes friss Shiitake gombafej, bors, só, kukorica keményitő, liszt, zsemlemorzsa, olaj sütéshez Gombákat megtisztitjuk. Leszedjuk a szárát. A megtisztitott hagymát apróra vágjuk. Összekeverjük a darált húst, hagymát, a tojás sárgáját, (borsot, sót izlés szerint). Enyhén megszórjuk a gomba aljait egy kis keményitővel, majd a 20 gombához egyenletesen elosztjuk a húst, és jól oda nyomkodjuk a gomba aljához. Ezután a tojás fehérjét pici vizzel felverjük. A töltött fejeket, lisztbe mártjuk, majd a tojasfehérjébe, és utána a morzsába. Egy óráig hagyjuk a bepanirozott töltött fejeket rácson száradni. Ajánlott annyi forró (nem füstölő forró, úgy lehet megnézni, hogy egy pici szelet kenyeret tegyünk bele, es ha nem barnul hirtelen, hanem csak mocorog az olaj tetején) olajban sütni, hogy a gombákat ellepje. Ne tegyunk csak par gombat egyszerre az olajba. Üdvözlettel. Kriszti (forditás angolból) - kérte Retkes György - ref. |
2000.06.27. | Gratulálok a fantasztikus receptekhez. A mindenki számára
érthetően, világosan leírt receptek, a minden magyar háztartás számára
beszerezhető alapanyagok nagy segítséget jelentenek kezdő és haladó háziasszonyok
(-férfiak?!) számára egyaránt. Kár, hogy nem minden recept lett úgy szerkesztve,
hogy ki lehessen nyomtatni. Egyszerűbb lenne a konyhába vinni a nyomtatóból,
mint kézzel leírni. Talán egyszer ez is megoldódik. Üdvözlettel:
Marcsi |
2000.06.27.
Segítsünk neki! |
party-grill húsok pácolásához keresek recepteket, szárnyas,
sertés és marha húsokból
Robertó |
2000.06.25.
Segítsünk neki! |
spárga elkészítési módjai
Gálik Tamás |
2000.06.20. | Túrós őzgerinc
Tészta: 16dkg liszt 1 késhegynyi szódabikarbóna.2 kanál tejföl 1 tojás sárgája 2 kanál cukor 2 kanál kakaópor 20 dkg vaj Töltelék:50 dkg túró 1 vaniliás cukor 1 citrom héja 4 tojás sárgája 2 és fél kanál búzadara 24dkg cukor és az öt tojás felvert habja. A tésztát 2 cipóra osztjuk akkorára nyújtjuk hogy az őzgerinc formát ki tudjuk bélelni és a két szélén kicsit lelógjon a tészta. .Közepébe tesszük a túrót és kisütjük. Gesztenyés szelet
|
2000.05.18. | Sült töltöttpaprika
Hozzávalók: 8 db paprika, 15 dkg parasztkolbász és 40 dkg disznóhús ledarálva, 15 dkg reszelt sjt, 2 db tojás, fűszerek. Összekeverni az összetevőket, megtölteni a paprikákat és egészben tepsiben megsütni. Megkóstolod és eláll a lélegzeted! Édesapám receptje. Weisz Tibor |
2000.05.03. | Kenyer receptet kerestem an internet-en igy talaltam
a te receptjeid. Nagyon tetszik az egesz es eleg sokat le nyomtattam
beloluk. Az elso amit megprobalok az a "Franci Bableves" lesz mivel
a ferjen igen szereti a fejtet babot. Ha tudsz valami jo hazi (nem
kenyer geppel) kenyer receptet igen orulnek neki. Leg tobb amit ez
idaig talaltam es ki is probaltam igen nagyon kalacs szeru. Van jo
par magyar szakacs konyvem de sajnos egyben sincs kenyer. A cimem
mpapp@nercom.ca
Papp Maria |
2000.04.24.
Segítsünk neki! |
Korábban én kértem szója szósz
receptet. Most újból kérdezem nem tudna e Shii take gombához használható
receptet? (Távolkeleti gyógyhatású gomba). Próbaképpen kezdtem termeszteni
és egy hét múlva már annyi szedhető lesz, hogy megkóstoljam. Ehez a fajhoz
sehol nem találtam >receptet.
Üdvözlettel: Retkes György - ref. |
2000.04.21. | ...az on iranyitasa alatt allo KIFOZDE, igazan sikeres
es jo beallitasu web oldal.Ami jo hogya recepteket is kitunoknek talalom,
de ha kepek is lennenek, meg jobb lenne. Talan nehez lenne mert elkapna
az ehseg meg jobban.
Kulcsar Attila |
1999.12.15. | Nagyon szepen koszonom valaszat es faradtsagat. Minden
befolyasomat latba vetem a csaladomnal, hogy mar a hetvegi asztalra is
a szuzpecsenye keruljon. Amennyiben nem zavarom, maskor is visszaelnek
turelmevel, hogy ujabb recepteket kapjak.
Tisztelettel Olah Mihaly |
1999.12.03.
Segítsünk neki! |
Legyenszives mar elkuldeni a toros kaposzta receptjet.
Nagyon halas lennek erte.
Elore is koszonom: John Szoke, Torontobol. |
1999.10.30.
Segítsünk neki! |
Köszönettel élek az Ön által felajánlott lehetőséggel,
melyben felajánlja, hogy amennyiben kíváncsi lennék olyan receptre, amelyet
nem találtam meg az interneten, úgy segítséget tud nyújtani.
A múltkor Kiskunfélegyházán jártunk a férjemmel és nagyon finom zöldséges tárkonyos ragulevest ettünk. Szeretném megkérni a Séf Urat, ha módjában áll írja meg email-en a leves receptjét, és esetleg azt, hogy csírkéből vagy pulykából is elkészíthető-e ? Nagyon szépen köszönöm: Ikotics Csilla Pálma |
1999.10.25.
Segítsünk neki! |
Szervusztok!
A Baklava receptjét keresem, kérem, hogy segítsenek, hol találom meg Előre is köszönöm zsadony@kfki.com |
1999.10.17.
Segítsünk neki! |
Én nem a kedvencemet, hanem az egyik fogyókúrás étel,
a káposztaleves tartozékának leírását keresem. Ha ön le tudná nekem írni
a Boullion és a Worchester szósz elkészítését és alapanyagait, nagyon megköszönném!
Tisztelettel Tömösközi Károly |
1999.08.11. | Húsdarálóba lehet kapni vásárokon formát, (négy minta
van rajta) legjobb a csillag. Ezen kell majd ledarálni a süteményt.
Tészta: 1 kg liszt, 1/2 csomag süt?por, 2 csomag vaniliacukor, 30 dkg kristálycukor a felsoroltakat egy nagy tálba kell összekeverni. 25 dkg zsírt megolvasztani, langyosan hozzáönteni. 4 db egész tojást hozzáadni. Összegyúrás közben 1 pohár tejet hozzáönteni úgy, hogy egy kemény tésztát kapjunk. Ha szereti valaki a kakaós sütit akkor a fele tésztához lehet kakaót rakni. Előmelegített sütőbe, kizsírozott tepsibe kb. 2 cm távolságra rakjuk a ledarált tésztát. Rövid ideig sütjük, akkor jó ha megnyomjúk a tésztát és nem lapul le. Jó étvágyat! bariani@tvk.hu |
1999.06.09. | Felfedeztem egy remek ettermet a De'li PU.-hoz kozel.
Ez egy mongol etterem. Elmeselem milyen volt ott legutobb:
Megerkeztunkkor egy csinos fiatal holgy kisert asztalhoz minket, s roviddel helyet foglalasunk utan megerdeklodte milyen italt fogyasztanank. Mi egyontetuen a vorosbor mellett dontottunk, bar valaszthattunk volna akarmi mast(sor, uditoital). Egy ideig kellemesen elbeszelgettunk, majd a holgy talalta az altalunk valasztott levest (napi szinten min. 3 leves van). Eztan odamehettunk a nyilt konyhahoz, ahol tanyerra szedhettunk kulonfele pacolt husokat (csirke, liba, pulyka, sertes, marha, muflon), ezt sutotte ki a szakacs a szemunk elott, kozben mi bolet iszogattunk. Szomos koret, szosz varta, hogy megkostoljuk, s nem keves fajta salatabol valogathattunk kedvunkre. Eztan kovetkezett a desszert(aznap 4 volt), kave kinek-kinek ohaja szerint. Ez igy onmagaban nem tunik olyan rendkivulinek. Azonban itt nem szamit a mennyiseg. Mindenki annyit vesz es abbol es annyiszor, amennyit kivan. Nagyon izletesek a sultek, a koretek, szoszok, martasok, salatak is bo valasztekban allnak. A hely kellemeses elegans. Kituno szorakozast nyujt egy egesz estere a finom izek kedveloinek. Moricz Gabor |
1999.05.28. | Koszonom a zsemlegomboc receptjet, egyelore gyujtogetem
a batorsagot az elkeszitesehez. Azt hiszem nekem is lesznek zsomle-problemaim.
Mas alapanyagok tekinteteben nem olyan rossz a helyzet mint gondolnad,
Jeruzsalemben van nehany kis uzlet ahol lehet "disznosagokat" kapni, sot
igazi Pick szalamit (arany arban merik), es magyar(os) kolbaszokat is,
kedvencem az "echte debreczener" ami termeszetesen Ausztriaban keszult.
A koser konyahrol annyit, hogy tobbsegeben betartjak - peldaul minden szalloda
konyhaja koser, de etterembol lehet ilyet is, olyat is talalni, ami foleg
akkor vicces amikor mas nemzetek konyhajarol van szo: koser indiai es tai
ettermek, sot meg a Burger King is az - sajtburgerrol almodni sem lehet.
Az atlagos elelmiszer bolt ugyan nem koser, de disznohust persze nem arulnak.
Ugyanakkor erdekes, hogy az arab (palesztin) nepesseg 10-15%-a kereszteny,
tehat ahol ok laknak, lehet disznohust kapni. Egyszoval a beszerzes nem
igazan gond, csak az arakat jobb nem is eszrevenni.
Udvozol Krisztina Matzon |
1999.05.25. | el kell mondanom, hogy a jol megtervezett magyar-vacsora
a mult het vasarnapjan kisebb bakikkal, de vegulis sikeresen lezajlott.
Kezdenem azzal, hogy az elejen beharangozott 100 "ehes szaj" kesobb lecsokkent 75-re, majd 50-re. Igy mindjart sokkal konnyebbnek tunt az egesz.... Teljesen be voltam sozva, hogy mi lenne a legjobb, hogy tudnam megcsinalni, hany segito is kellene stb. Az ominozus esemeny elott nehany nappal volt egy eleg kemeny nyelvvizsgam,igy hat minden meglevo energiaforrasomat arra tereltem. Aztan a vizsga utan vettem egy mely levegot, aludtam egy nagyot, majd indultam a kovetkezo hadjaratra. Ez volt a vacsora. Arra gondoltam, ha mar ilyen szerencsesen alakult a dolog es "csak" 50-en lesznek, akkor a gulyas melle meg csinalok valami mast is. Igy nekialltam otthon, oriasi lelkesedessel, de teljesen egyedul bejglit sutni. Mar egyszer csinaltam, ami nekem nagyon izlett, igy jo eselyeim voltak, hogy ez megint igy lesz...Ha-ha-ha...a kis naiv (erre utolag jottem ra) Mert az elso 5 rudacskam valami szegyentelenul rondara sikeredett (szetnyilt, lapos, kifolyt...). Ha nem en csinaltam volna, biz' Isten, ra se ismerek. Mentsegere legyen mondva, hogy rondasaga ellenere nagyon finom volt az alkotasom. De itt ezen a ponton abbahagytam a sutkerezest es masna ujra kezdtem az egeszet...persze addig azon tortem a fejem, hogy mit lehetne mashogy csinalni. Aztan olyan jol kitalaltam, hogy a ra kovetkezo 3 nap alatt 15 rud csodalatosan szep (marvanyos teteju) es eszveszejtoen finom bejglicsodat sikerult krealnom.(Ha szegeny nagyikam lathatta volna...) Igy a desszert mar megvolt, ezutan pedig osztottam, szamolgattam, amig sikerult kikalkulalnom, hogy mibol mennyit. Ja, es mar a csipetket is elkezdtuk gyartani. (Balazs es en) Kb a nyolcszorosat terveztuk az adagnyi gulyaslevesnek, amit a hompage-edrol masoltam. (Elotte 1-2 hettel csinaltam egy foprobat es fantasztikus lett-A szerk.) De a csipetkenel jartam. Szombat este kezdtuk el gyartani a csipetkeket, es egy tojasnyit ugy 20 perc alatt sikerult elmorzsolgatni. Kedves baratom oriasi turelemmel es mernoki precizitassal sodorta a gombockakat meg este 11 utan is. Akkor kezdett elfogyni a turelme. Eloszor csak nem ertette, hogy miert kell ilyen mikrocsipetkeket gyartani (megjegyzem, teljesen normal meretuek voltak), kesobb pedig odaig fajult a helyzet, hogy lepicsetkezte a gombockakat... De sajnos akarhogy is szamolgattam, erre ott mar nem lett volna ido. Masnap elmentunk a reggeli istentiszteletre, de a felerol kijottunk, mert meg mindig kevesnek tunt a csipetke. Az egesz ceremonia 1-kor ert veget, es ekkor lattunk neki a gulyasleves, fasirt es Lado fele sajtos pogacsa keszitesehez. Ott volt a Balazsom, aki meg mindig hosiesen gyartotta a csipetkeket - a vege fele mar felalomban, egy nagyon ugyes idos neni, akin latszott, hogy nagyon otthonosan mozog a konyhaban, valamint a lelkesz nagyon kedves es segitokesz, de legalabb olyan lassucska felesege. Felidotajban befutott a lelkesz is es meg 1-2 apukamkorabeli nemtudomkicsoda, akiket sikerult meggyoznom a krumpli- ill. sargarepapucolas es apritas gyonyorusegeirol. Igy ok ugy masfel ora hosszaig azzal foglalatoskodtak. Egykor kezdtunk neki az egesz felhajtasnak es az "ehes szajak" 5:30-ra jottek. Meg igy is varniuk kellet negyed orat, amig minden az asztalra kerult. Eva |
1999.05.16. | Nem is tudod milyen boldogan olvastam, es fogom elkesziteni
receptjeidet, itt a tavoli Izraelben. Kis magyar tarsasagunk es persze
minden mas nemzetiseg is orommel varja a "hazai" izeket. A Franci bablevesnek
oruletes sikere volt, bar voltak nemi nehezsegeink a kolbasz beszerzesevel.
Azert sikerult, tarja helyett viszont fustolt liba-husit foztem bele. Finom,
erdemes kiprobalni. Kedd estenki vacsoratarsosagunk halas koszonettel
Udvozol Krisztina Matzon |
1999.05.14. | Recepteket keresgettem a NET-en, inkabb csak otletgyujtes
celjabol, mintsem konkret etel kivalasztasa vegett; igy jutottam el idaig,
hozzad. Meglehetosen tetszik a lapod, tartalmas. Nem tul sok hasonlo talalhato
kis hazank internetes falujaban. Azt hiszem jol osszegyujtotted az egyeb
forrasokat is. Dicseret, koszonet erte.
Kuldok egy receptet is, kivancsi vagyok a velemenyedre! Igazabol meg neve sincs, sajat ihletesu mu". (hogy remek e, azt dontsd el magad, remelem kiprobalod majd (esetleg talalj ki naki valami frappans nevet...?)) A legritkabb esetben szoktam a hozzavalokat merni, ezert mennyisegeket csak nagy vonalakban adom meg. Fejenkent egy egesz cirkecombot megsozok, enyhen feherborssal fuszerezek. Forro, keves olajban megkapatom picit, kiskanalnyi cukrot karamellizalok, szaraz feherborral kicsit meglocsolom, majd kisebb langon sutom tovabb. Nehany paradicsomkarikat, cikkekre vagott voroshagymat, keves aprora vagott zoldpaprikat teszek ra/melle,vegul johet a szojaszosz (2-3 ek). Keszre parolom/sutom. Koretkent burgonyapuret keszitek azzal a kulonbseggel, hogy par gerezd zuzott fokhagymat, es elo citrom levet is keverek bele. (jobban szeretem feher husu burgonyabol kesziteni). Illetve parolt-sult sargarepa kerul meg a tanyerra. Nehany szal zold zoldbab meg jol disziti. Ezeket a zoldsegeket wokban igazi megcsinalni. Paradicsomsalatat kinalok hozza a kov modon. A szeletelt paradicsomhoz nagyon aprora kockazott voroshagymat keverek, a szokasos ecetes len (vorosborecet, almaecet, kis viz, so cukor, olivaolaj) tul kanalnyi worchester szoszt keverek hozza. Szerintem isteni. Moricz Gabor |
1999.04.27. | Megtalaltam, megcsinaltam, kiraly lett, csodajara jartak.
Koszonet:
Kadar Zoltan |
1999.04.12. | Koszonom a web cimet a kenyer suteshez. (http://www.geocities.com/Wellesley/2031/k0.html)
A receptek nagyon jonak tunnek majd hamarosan kiprobalok nehanyat.
Vasenszky Szilard |
1999.03.03. | Nagy oromot szereztel a receptgyujtemennyel, mar-mar
lemondtam rola.
Megegyszer koszi: Zoli |